Americká politická elita vzdala hold zosnulému senátorovi McCainovi

Poprední americkí politici vyjadrili sústrasť rodine republikánskeho senátora Johna McCaina v súvislosti s jeho úmrtím. McCain zomrel v noci na nedeľu v dôsledku komplikácií súvisiacich s rakovinou mozgu, na ktorú sa liečil od vlani.

26.08.2018 07:40 , aktualizované: 11:40
John McCain Foto: ,
John McCain.
debata

Sústrasť rodine vyslovil medzi prvými prezident USA Donald Trump. Na twitteri vyjadril „najhlbšiu sympatie a rešpekt“ rodine senátora a dodal, „sme s vami v srdci a v našich modlitbách“.

A to aj napriek tomu, že jeho vzťahy so senátorom McCainom boli veľmi napäté. Začalo sa to v roku 2015, keď Trump spochybnil McCainove zásluhy z vojny vo Vietname. Okrem iného povedal, že McCain nie je žiadny vojnový hrdina a s odkazom na obdobie, ktoré senátor strávil v zajatí, uviedol, že má rád ľudí, ktorí sa do zajatia nedostali.

Trump McCaina často kritizoval aj po tom, ako senátor v roku 2017 odmietol podporiť plán, ktorý by nahradil program zdravotnej starostlivosti známy ako Obamacare.

Trumpa na pohrebe nechcel

Ako uviedla americká CNN s odvolaním sa na rodinné priateľov, McCain nechcel Trumpa na svojom pohrebe. Terajšiu administratívu tak bude zrejme na smútočnom obrade zastupovať viceprezident Mike Pence. McCainov pohreb sa uskutoční v katedrále vo Washingtone, následne bude pochovaný v meste Annapolis v štáte Maryland, uviedla jeho rodina. Na jeho pohrebe zrejme prehovoria bývalí prezidenti George Bush mladší a Barack Obama.

Ešte predtým bude McCainovo telo vystavené v Kapitole v Arizone a rovnako v rotunde amerického Kapitolu vo Washingtone. Ako poznamenal denník The New York Times, tejto pocty sa dostáva len najvýznamnejším osobnostiam Spojených štátov.

John McCain (dole vpravo) na snímke z roku 1965.
John McCain na fotografii z roku 1967.
+13Johna McCaina ťahajú z jazera v Hanoji....

Bývalý prezident Barack Obama vo svojom vyhlásení uviedol, že napriek rozdielom s McCainom mali spoločnú „vernosť k niečomu vyššiemu – ideálom, pre ktoré generácie Američanov a prisťahovalcov bojovali, pochodovali a obetovali sa.“

Dodal, že s Mccainom svoje vzájomné politické boje vnímali „dokonca ako výsadu, ako niečo ušľachtilé, ako príležitosť slúžiť ako vyslanci týchto veľkých ideálov v domovine a rozvíjať ich po celom svete“. Obama vo svojom vyhlásení píše, že spolu s McCainom videli Spojené štáty ako „miesto, kde je všetko možné“ a zachovanie tohto ideálu považovali za svoju vlasteneckú povinnosť.

Bývalý prezident George W. Bush označil McCaina za muža s hlbokým presvedčením a vlastenca najvyššieho stupňa. McCain bol podľa neho „štátnym zamestnancom v duchu najlepších tradícií našej krajiny“. Označil ho tiež za priateľa, ktorý mu bude veľmi chýbať.

Exprezident Bill Clinton a bývalá ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová vzdali hold senátorovi McCainovi ako „zručnému, tvrdému politikovi“, ktorý často odložil stranícku príslušnosť, aby urobil „to, čo považoval za najlepšie pre krajinu“. Clinton pripomenul, že je McCainovi vďačný za jeho pomoc pri normalizácii vzťahov USA s Vietnamom, ku ktorým došlo počas jeho pôsobenia v Bielom dome.

Sarah Palinová, ktorá s McCainom v prezidentských voľbách kandidovala za jeho viceprezidentku, uviedla, že prišla o priateľa a svet prišiel o „americký originál“, na twitteri zdieľala fotografiu, na ktorej stojí po jeho boku'.

Guvernér štátu Arizona Doug Ducey vo svojom vyhlásení píše o McCainovi ako o „velikánovi“, „ikone“ a „americkom hrdinovi“. McCain je podľa guvernéra Američanom, na ktorého sa nikdy nezabudne. Dodal, že senátor vždy bojoval za to, čo bolo podľa jeho názoru správne, aj keď to nebolo práve populárne. Vyjadril nádej, že McCainov odkaz bude pre Američanov inšpiráciou aj naďalej.

debata chyba
Viac na túto tému: #John McCain