Počet obetí nehody autobusu v Bulharsku stúpol na 16, piati ľudia sú v kritickom stave

Po sobotňajšej nehode turistického autobusu v Bulharsku je v ohrození života päť zranených. Informoval o tom v nedeľu Dr. Nikolaj Gabrovski z kliniky urgentnej medicíny v Sofii, kam vážne zranených previezli. Nehoda si vyžiadala životy najmenej 16 ľudí. Zranenia utrpelo 18 osôb.

26.08.2018 08:25 , aktualizované: 17:40
bulharsko, nehoda autobusu Foto:
Miesto nehody autobusu s bulharskými turistami neďaleko Sofie.
debata (3)

Bulharská polícia v nedeľu uviedla, že v autobuse cestovalo 33 ľudí z obce Božurište a vodič, ktorí sa vydali na výlet do neďalekého pravoslávneho kláštora.

Autobus s turistami sa však v sobotu po 17.00 h SELČ na diaľnici prevrátil a zošmykol sa po zráze na nižšie položenú cestu. Incident sa odohral asi 50 kilometrov severne od Sofie.

Polícia spresnila, že 13 ľudí zomrelo priamo na mieste, medzi nimi aj 13-ročný chlapec. Traja ďalší cestujúci podľahli svojim zraneniam po prevoze do nemocnice. Ministerstvo zdravotníctva v sobotu uviedlo, že zranenia utrpelo 27 osôb.

Bulharský premiér Bojko Borisov zvolal v nedeľu schôdzku vedúcich predstaviteľov policajných zložiek, ktorej cieľom bolo prijať opatrenia na posilnenie kontrol na cestách počas vrcholiacej turistickej sezóny. Bulharský prezident Rumen Radev v dôsledku tragickej nehody zrušil svoj naplánovaný program.

V pondelok 27. augusta bude v Bulharsku deň štátneho smútku za obete nešťastia

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer) zaslal sústrastný telegram predsedovi vlády Bulharskej republiky Bojkovi Borisovovi v súvislosti s tragickou nehodou turistického autobusu, ku ktorej došlo v sobotu (25.8.) podvečer neďaleko mesta Svoge vzdialeného asi 20 kilometrov severne od Sofie.

„S hlbokým žiaľom som prijal informáciu o tragických dôsledkoch havárie autobusu neďaleko Sofie, ktoré si vyžiadali obete na ľudských životoch a desiatky zranených,“ píše v telegrame slovenský premiér.

Príbuzným a blízkym obetí, ale aj všetkým bulharským občanom vyjadril sústrasť a solidaritu. Zraneným zaželal skoré uzdravenie.

Chronologický prehľad nehôd autobusov od roku 2012

  • ROK 2017

20. januára – TALIANSKO – 17 mŕtvych
Autobus so študentmi maďarského gymnázia, ktorí sa vracali z lyžiarskeho zájazdu vo Francúzsku, havaroval pred polnocou na diaľnici A4 pri talianskom meste Verona. Vozidlo po náraze do mostového piliera zhorelo do tla. Nehoda si vyžiadala 17 mŕtvych.

2. apríla – ŠVÉDSKO – 3 mŕtvi
Tri obete na životoch a asi 28 zranených si vyžiadala dopravná nehoda v strednom Švédsku, kde autobus prepravujúci 50 školákov a niekoľko dospelých vyletel z cesty a prevrátil sa na bok. K nehode došlo na diaľnici neďaleko mesta Sveg v regióne Härjedalen.

  • ROK 2016

20. marca – ŠPANIELSKO – 13 mŕtvych
Neďaleko mesta Tarragona na severovýchode Španielska došlo k nehode výletného autobusu. Viezol 57 študentov vracajúcich sa do Barcelony. Trinásť z nich zahynulo a 43 utrpelo zranenia. Jedna zranená študentka bola zo Slovenska.

21. júna – SRBSKO – 5 mŕtvych
Autobus slovenskej cestovnej kancelárie Aeolus havaroval pri meste Alexinac v strednom Srbsku. Nehoda si vyžiadala životy piatich cestujúcich. Ďalších 14 zranených previezli do nemocnice.

  • ROK 2015

5. augusta – RUSKO – 16 mŕtvych
Pri zrážke dvoch autobusov na východe Ruska zahynulo 16 ľudí a vyše 50 utrpelo zranenia. K zrážke prišlo na diaľnici spapajúcej mesto Chabarovsk ležiace pri čínskych hraniciach s mestom Komsomoľsk na Amure. Vodič jedného z autobusov vošiel do protismeru, aby obišiel stavebné vozidlá, ktoré opravovali cestu. Následne stratil kontrolu nad vozidlom.

  • Rok 2014

9. novembra – ŠPANIELSKO – 14 mŕtvych
Na juhovýchode Španielska pri obci Venta de Olivia v regióne Murcia zahynulo v noci 14 ľudí po tom, ako autobus zišiel z cesty a zrútil sa po svahu. Ďalších 41 osôb utrpelo zranenia. Autobus viezol prevažne mladých ľudí z náboženského podujatia v Madride a havaroval len 60 kilometrov pred cieľom, dedinou Bullas. Desať ľudí zomrelo na mieste, štyria ďalší cestujúci podľahli ťažkým zraneniam neskôr v nemocnici.

31. októbra – TURECKO – 17 mŕtvych
Na juhu Turecka havaroval autobus s robotníkmi, ktorí cestovali do práce v neďalekom jabloňovom sade. Pri nehode utrpelo zranenia 28 ľudí. V prípade 17 obetí na životoch išlo prevažne o ženy.

  • ROK 2013

23. júna – ČIERNA HORA – 19 mŕtvych
Devätnásť mŕtvych si vyžiadala nehoda rumunského autobusu, ku ktorej došlo na ceste medzi Kolašinom a Podgoricou v Čiernej Hore. Autobus so 46 pasažiermi zišiel z cesty a zrútil sa do kaňonu rieky Morača. Obete i zranení boli rumunskými občanmi.

  • ROK 2012

21. júla 2012 – TURECKO – 13 mŕtvych
Trinásť ľudí zahynulo a desať utrpelo zranenia pri nešťastí vo východotureckej provincii Agri, keď sa tam autobus prepravujúci robotníkov do mesta Erzurum zrazil s protiidúcim nákladným vozidlom. Pod nehodu sa podpísal defekt pneumatiky autobusu, po ktorom vodič stratil kontrolu nad vozidlom.

14. marca – ŠVAJČIARSKO – 28 mŕtvych
Belgický premiér Elio Di Rupo vyhlásil štátny smútok po tom, čo autobus, ktorý viezol školákov vracajúcich sa z výcvikového lyžiarskeho tábora, havaroval v tuneli pri švajčiarskej obci Sierre. Zahynulo 28 ľudí, z toho 22 detí a štyria učitelia, ktorí školákov sprevádzali.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda autobusu v Bulharsku