Hurikán Lane sa zmenil na tropickú búrku

Americká meteorologická služba (NWC) odvolala varovanie v súvislosti s hurikánom Lane, ktorý sa zmenil na tropickú búrku. V súvislosti s tým úrady vydali varovanie pred tropickou búrkou.

26.08.2018 08:31
hurikán lane Foto: ,
Hurikán Lane, ktorý ohrozoval Havajské ostrovy, teraz podľa vývojového modelu amerického Národného centra pre hurikány (NHC) nad pevninu ani nevstúpi.
debata

Na ostrovoch okrem toho stále platí stav ohrozenia vyhlásený prezidentom Donaldom Trumpom, čo miestnym záchranárom umožní žiadať pomoc z federálnych fondov.

Hurikán Lane, ktorý ohrozoval Havajské ostrovy, teraz podľa vývojového modelu amerického Národného centra pre hurikány (NHC) nad pevninu ani nevstúpi. Na súostroví už ale aj tak vyvolal prudké lejaky a bleskové povodne. Zničených alebo poškodených bolo veľa domov a ďalších objektov. Nikto však neutrpel zranenia.

Havajský guvernér David Ige už v utorok vyhlásil na území štátu stav ohrozenia. Vyzval spoluobčanov, aby si pred príchodom hurikánu pripravili zásoby vody, potravín, liekov a ďalších potrieb na 14 dní.

Na súostroví minimálne do soboty zostali zavreté všetky štátne školy a väčšinu úradov. Zatvorené sú aj nákupné centrá v metropole Honolulu a tiež známa pláž Waikiki, na ktorej policajti s ampliónmi vyzývali plavcov a surfistov, aby vyšli z vody.

Lane vo štvrtok zoslabol na hurikán tretej kategórie, stále však môže spôsobiť veľké materiálne škody.

debata chyba
Viac na túto tému: #hurikán lane