Z lode na Sicílii sa vylodilo všetkých 150 migrantov

Taliansko pustilo na pevninu všetkých 150 prevažne eritrejských migrantov z lode Diciotti, ktorá päť dní kotvila na Sicílii. Informovala o tom agentúra Reuters. Migranti boli na lodi v prístave v Katánii od minulého pondelka, pretože ich talianska vláda odmietala vpustiť na pevninu, kým ďalšie krajiny EÚ neprisľúbia, že prevezmú časť utečencov. Napokon sa o väčšinu migrantov postará talianska katolícka cirkev a časť ich prijme Írsko a Albánsko.

26.08.2018 09:07
diciotti, utečenci Foto: ,
Migranti boli na lodi v prístave v Katánii od minulého pondelka.
debata (29)

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini oznámil, že Írsko prijme 20 až 25 migrantov, Albánsko ďalších 20 a o ostatných sa v Taliansku postará katolícka cirkev, čo podľa neho nebude „talianskeho daňového poplatníka nič stáť“.

„Cirkev otvorila svoju náruč a svoju peňaženku,“ povedal v sobotu večer svojim stúpencom na severe Talianska Salvini, ktorý stojí na čele protiimigračnej Li­gy.

Talianske médiá v sobotu informovali, že prokurátor zo sicílskeho mesta Agrigento Luigi Patronaggio začal formálne vyšetrovanie Salviniho pre zadržiavanie migrantov na lodi Diciotti.

Podozrieva ho z „únosu, nezákonného zadržiavania osôb a zneužitia právomoci“. Salvini to pre agentúru ANSA komentoval slovami, že je „hanba“, keď je začaté vyšetrovanie proti ministrovi, ktorý sa snaží chrániť hranice krajiny.

Ešte pred sobotňajším oznámením, že migranti budú vpustení na pevninu, bolo z lode na základe odporúčania lekárov prepustených 13 migrantov, ktorých následne previezli do nemocnice.

Podľa talianskych médií boli medzi týmito migrantmi traja ľudia, u ktorých bolo podozrenie na nákazu tuberkulózou, a ďalší dvaja, ktorí zrejme dostali zápal pľúc. Informáciu však nepotvrdili zdravotnícke zdroje.

Ďalších 137 migrantov opustilo loď v noci a majú byť prepravení do zariadenia v Messine, odkiaľ si ich preberú cirkev, Írsko a Albánsko.

EÚ víta rozhodnutie talianskych úradov

Komisár EÚ pre migráciu Dimitris Avramopulos privítal prelom umožňujúci prisťahovalcom na palube lode Diciotti, aby vystúpili na breh. Avramopulos však znova apeloval na hľadanie dlhodobého riešenia problému s migrantmi.

„Vítam, že sa našlo riešenie a že migranti z lode Diciotti budú môcť vystúpiť a dostať starostlivosť, ktorú potrebujú,“ povedal Avramopulos v sobotu večer. Spresnil, že sa tak stalo vďaka solidarite naprieč hranicami a komunitami.

Komisár súčasne upozornil, že „nemôžeme vždy čakať na tento typ solidarity“. Zdôraznil, že musia existovať štrukturálne opatrenia.

EÚ bez riešenia

Taliansko v posledných rokoch zápasí s masovým prílevom migrantov z Afriky cez Stredomorie a nová talianska vláda sa mu snaží zamedziť. Rím už skôr oznámil, že nedovolí žiadnym ďalším záchranárskym lodiam zakotviť, ak si migrantov na palube nerozdelia ďalšie štáty EÚ.

Zástupcovia desiatich členských krajín EÚ však nedospeli v piatok na schôdzke v Bruseli k dohode o riešení sporu s Talianskom, týkajúceho sa rozdelenia utečencov z plavidla talianskej pobrežnej stráže.

Taliansko prostredníctvom vicepremiéra Luigiho Di Maia pohrozilo Európskej únii pozastavením platieb Bruselu, ak sa nepodarí zabezpečiť rozdelenie týchto utečencov. Únia na to v piatok reagovala ostro kriticky s tým, že nekonštruktívne hrozby nie sú nápomocné pri hľadaní riešenia.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Diciotti