Tvrdohlavý vlastenec, spomínal na McCaina jeho bývalý väzniteľ

Ako na tvrdohlavého vlastenca spomínal na zosnulého amerického senátora Johna McCaina v januárovom rozhovore s agentúrou AFP jeho bývalý vietnamský väzniteľ. Skon asi najznámejšieho trestanca väznice Hoa Lo jej teraz 85-ročného bývalého riaditeľa Tran Trong Duyeta zarmútil. Novinárov agentúry AFP v sobotu požiadal, aby rodine bývalého kandidáta na prezidenta Spojených štátov vyjadrili jeho sústrasť.

26.08.2018 15:57
USA-MCCAIN/ Foto: ,
John McCain (dole vpravo) na snímke z roku 1965.
debata

V januárovom rozhovore Tran Trong Duyet novinárom rozprával o spoločných rozhovoroch o vojne, počas ktorých vraj väznený McCain nebol ochotný priznať, že bombardovanie Vietnamu Američanmi bol zločin a že podpora vtedajšieho saigonského režimu na juhu krajiny bola chybou. Riaditeľ neslávne známej väznice prezývanej „hanojský Hilton“ zase zamlčal akúkoľvek zmienku o utrpení, ktorému vojnový väzeň, podľa svojich tvrdení, v jeho väznici čelil.

McCain sa ako pilot zúčastnil ničivej vietnamskej vojny a do tamojšieho väzenia sa dostal po zostrelení v októbri 1967. Ako opísal vo svojej spomienkovej knihe Faith of My Fathers (Viera mojich otcov) viac ako päť rokov ho tam aj mučili, napríklad niekoľkohodinovým vešaním na laná.

John McCain (dole vpravo) na snímke z roku 1965.
John McCain na fotografii z roku 1967.
+13Johna McCaina ťahajú z jazera v Hanoji....

Tran Trong Duyet však priznal, že bolo ťažké prinútiť zamestnanca väznice, ktorí vo vojne často prišli o svojich blízkych, aby „odložili svoju nenávisť“ a fyzicky na väzňov neútočili. Ľutuje, že sa jeho bývalý väzeň nestal prezidentom USA.

Zosnulý 81-ročný americký senátor je v Hanoji uznávaný, pretože sa do krajiny v minulosti niekoľkokrát vrátil a zaslúžil sa o zmier medzi Vietnamom a USA.

debata chyba
Viac na túto tému: #John McCain