Zásadový konzervatívec a zahraničnopolitický jastrab, Amerika sa lúči s McCainom

Zásadový konzervatívec, zahraničnopolitický jastrab a ostrý kritik Donalda Trumpa. Amerika sa lúči s Johnom McCainom, jedným z najvýraznejších senátorov, dvojnásobným neúspešným uchádzačom o prezidentský úrad, ktorý jej slúžil šesť desaťročí, najskôr v uniforme a potom v Kongrese. Veterán z čias, keď politika bola ešte relatívne civilizovaná, podľahol rakovine vo veku nedožitých 82 rokov.

26.08.2018 20:00
Obit McCain Foto: ,
Americký senátor John McCain zomrel necelý týždeň pred svojimi 82. narodeninami.
debata

„Bol komplikovaným politikom s komplikovaným odkazom,“ povedal o McCainovi pre Pravdu Steven Greene, profesor politických vied zo Severokarolínskej štátnej univerzity. „Bol svojhlavý, ale možno nie až tak veľmi, ako ho pre priamosť, ktorou sa vynímal medzi ostatnými politikmi, jeho priaznivci vrátane mnohých novinárov vykresľovali. Vo väčšine prípadov bol až doktrinársky konzervatívnym republikánom, ale v atmosfére, kde takmer všetci vo všetkom pretláčajú len stranícku líniu, bol ochotný vystúpiť z radu, počúvnuť svoje svedomie a ukázať, že je predovšetkým sám sebou,“ dodal.

Aj podľa Steffena Schmidta, profesora politológie z Iowskej štátnej univerzity, zaujímal arizonský senátor pri každom politickom rozhodovaní svoj nezávislý postoj. Za pamätný okamih, keď to znova preukázal, považuje jeho hlasovanie v Senáte o Trumpovom návrhu na zrušenie Obamacare, zdravotnej reformy jeho predchodcu. Bolo to vlani, koncom júla, keď už choroba u McCaina naplno prepukla. Senátor napriek tomu do Kongresu prišiel aj s čerstvou jazvou po chirurgickom zákroku nad ľavým okom.

„Hlasovanie vrcholilo, v stávke bolo, či vôľa republikánskej väčšiny prejde, alebo nie. Napätie sa dalo krájať, keď McCain dokráčal pred predsednícku tribúnu Senátu, krátko sa zastavil, v rímskom geste dramaticky obrátil palec smerom dole a povedal: Nie! Bol to šok. McCainov hlas republikánom chýbal k úspechu. Vzoprel sa čelným predstaviteľom vlastnej strany a znova demonštroval svoju nezávislosť a svojhlavosť,“ zaspomínal Schmidt pre Pravdu.

John McCain (dole vpravo) na snímke z roku 1965.
John McCain na fotografii z roku 1967.
+13Johna McCaina ťahajú z jazera v Hanoji....

Podobných hviezdnych okamihov mal McCain za svoj život viacero. Ten najpamätnejší z nich podľa Schmidta predviedol ešte predtým, ako sa dal na politickú dráhu, keď ho ako vojenského letca zostrelili nad Vietnamom, zraneného mučili vo väznici neslávne známej pod prezývkou Hanojský Hilton a veliteľ väznice mu ako synovi a vnukovi štvorhviezdičkových admirálov ponúkol, že ho prepustia. „McCain to odmietol, lebo by to bolo porušením pravidla, že väzni majú byť prepúšťaní v poradí, ako padli do zajatia, a prvým zajatým Američanom bol Everett Alvarez. Je ťažké si predstaviť tú osobnú morálnu disciplínu a zmysel pre česť, potrebnú na to, aby sa niekto takto zachoval,“ hovorí politológ z Iowy o McCainovi, ktorý napokon prežil v zajatí päťapolročné peklo.

Kým celé Spojené štáty sa skláňali pred statočnosťou McCaina, Trump, ktorý sa s arizonským senátorom dostal do sporov ešte počas svojej volebnej kampane, sa z jeho vojnových zásluh vysmieval. „Nie je vojnovým hrdinom,“ povedal v roku 2016 realitný magnát, ktorý sa v mladosti päťkrát vyhol vojenskému odvodu. „Bol hrdinom preto, že ho zajali. Ja mám rád ľudí, ktorých nezajali,“ citoval ho vtedy Washington Post.

Politológovia oceňujú, že McCain sa v politickom zápase nikdy neznížil k podpásovým úderom, hoci sám ich nemálo utŕžil. „V roku 2000 v republi­kánskych primárkach proti nemu stúpenci Busha v Južnej Karolíne nasadili mimoriadne špinavú taktiku,“ hovorí pre Pravdu David Barker, šéf Centra pre kongresové a prezidentské štúdiá na Americkej univerzite.

„Vyvolávali ľuďom a tvrdili, že McCainova bangladéšska adoptívna dcéra je v skutočnosti jeho nemanželské čierne dieťa,“ spomína a dodáva, že ako republikánsky prezidentský kandidát v roku 2008 odmietal spochybniť Obamovo náboženské presvedčenie a štátnu príslušnosť. „Keď ho k tomu na mítingu tlačil jeden jeho stúpenec, bolo obdivuhodné, ako ho dokázal schladiť,“ poznamenáva Barker. Tú situáciu si pamätá aj Greene: „Stúpencovi tvrdo odporoval. Vysvetlil, že Barack Obama je dobrý človek, ktorý má rád Ameriku a že sa s ním rozchádza iba v tom, čo je pre krajinu najlepšie.“

McCain mal však aj svoje slabšie chvíle. Podľa Barkera ňou bolo rozhodnutie vziať si v kampani v roku 2008 do tandemu ako kandidátku na viceprezidentskú funkciu ultrakonzervatívnu populistickú guvernérku Aljašky Sarah Palinovú. „Vo vzťahu k vojne v Iraku sa prejavoval ako extrémny jastrab. Až do posledných dní zotrval v presvedčení, že problémom Iraku je, že sme sa tam nezachovali dostatočne ako jastrabi,“ dodal profesor Americkej univerzity.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #John McCain