Merkelová odmieta návrh na 'zmenu dráhy' pre utečencov

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU) sa postavila proti návrhu sociálnej demokracie (SPD), aby odmietnutí žiadatelia o azyl, ktorí majú prácu a sú dobre integrovaní, mohli v spolkovej republike vďaka úprave prisťahovaleckého zákona zostať. Svoj postoj dala šéfka nemeckej vlády najavo vo verejnoprávnej televízii ARD.

26.08.2018 19:47
merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (43)

Návrh SPD počíta s tým, že by sa niektorí utečenci, ktorí v Nemecku nemôžu zostať podľa azylového zákona, mohli v krajine zdržiavať na základe zákona prisťahovaleckého. Takzvaná „zmena dráhy“ (Spurwechsel) by sa týkala tých, ktorí nemajú nárok na azyl, ale majú pracovné miesto a sú dobre začlenení do spoločnosti.

Plány sociálnych demokratov podporujú zástupcovia cirkví i zamestnávateľov, ktorí vďaka dobrej ekonomickej kondícii Nemecka len ťažko hľadajú pracovné sily. Podľa mnohých z nich je nezmyselné odsúvať zo spolkovej republiky ľudí, ktorí tu pracujú, zatiaľ čo niektorí migranti môžu zostať, aj keď o prácu ani hlbšiu integráciu nejavia záujem.

Kancelárka a šéfka Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) však takéto návrhy odmietla. Nepovažuje za správne vyslať navonok signál, že ľudia môžu do Nemecka prichádzať a už sa v podstate nebude rozlišovať, či sú utečenci, alebo len hľadajú prácu.

Plány SPD odmietol aj šéf koaličnej Kresťansko únie (CSU) Horst Seehofer. Tiež vyjadril očakávanie, že sa čoskoro podarí uzavrieť dohodu o vrátení migrantov s Talianskom. Nemecko by na jej základe zo svojich hraníc vracalo utečencov, ktorí už požiadali o azyl v Taliansku. Zároveň by sa však zaviazalo k tomu, že podobný počet utečencov bude prijímať z lodí s migrantmi, ktoré priplávajú do Talianska.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #utečenecká kríza