Porošenko navrhuje členom EÚ patronát nad vojnou zničenými obcami Donbasu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhuje, aby ukrajinskí diplomati v krajinách svojho pôsobenia lobovali za poskytnutie financií na obnovu vojnou zničeného Donbasu.

26.08.2018 22:13
Serbia Ukraine Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (116)

Informovala o tom agentúra Ukrinform, podľa ktorej Porošenko tento návrh vyslovil v prejave na otvorení plynovodu v Avdijivke. Neskôr sa k tejto téze vrátil aj v príhovore na konferencii veľvyslancov a členov ukrajinských diplomatických zastupiteľstiev v zahraničí, ktorá sa konala v Kyjeve.

Porošenko okrem toho zopakoval svoj návrh, aby každá z členských krajín EÚ prevzala patronát a zodpovednosť za rekonštrukciu konkrétneho mesta či obce v Doneckej alebo Luhanskej oblasti.

Ukrajinský prezident však vo svojom prejave zdôraznil, že Donbas „v prvom rade potrebuje najmä mier“.

Pokiaľ ide o konkrétnu zodpovednosť krajín za obnovu tej-ktorej obce, Porošenko ako príklad uviedol, že „Nemecko by si mohlo zobrať na starosť Kramatorsk, Grécko zasa prístavné mesto Mariupol, Británia Volnovachu a podobne“.

Dodal, že takýto patronát bude „dobrým symbolom, lebo ak ľudia budú investovať do obnovy normálneho života v Donbase, budú chápať rozsah problémov, ktoré sa nás dnes týkajú“. Vyjadril presvedčenie, že takúto prácu „treba urýchlene aktivizovať“.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu uviedlo, že v rámci druhého dňa konferencie členov ukrajinského diplomatického zboru sa vedenie ministerstva zahraničných vecí a veľvyslanci vydali do dejiska operácie – do Donbasu.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Donbas #Petro Porošenko