Na referende o korupcii sa v Kolumbii zúčastnilo málo voličov, je neplatné

Na nedeľňajšom referende, ktorého cieľom bolo obmedziť korupciu na vysokých mocenských miestach v Kolumbii, sa zúčastnilo málo voličov a je tak neplatné. Svoj hlas prišlo odovzdať 11,7 milióna Kolumbijčanov, pre platnosť referenda však bola potrebná účasť 12,1 milióna voličov. Informovala o tom agentúra AP po prvom zrátaní 99 percent hlasov.

27.08.2018 07:38
debata (4)

Väčšina zo zúčastnených voličov sa vyjadrila za navrhované protikorupčné opatrenia. Každá zo siedmych iniciatív získala vyše 99-percentnú podporu, píše spravodajský portál BBC.

Medzi navrhované opatrenia patrili napríklad zníženie platov členov kolumbijského Kongresu, zavedenie zákonov, ktoré by viac zefektívnili a objasnili míňanie verejných financií, zákaz alternatívnych trestov za korupciu ako napríklad domáce väzenie, zavedenie povinnosti pre poslancov zverejňovať ich daňové priznania či obmedzenie ich pôsobenia na tri funkčné obdobia.

Zástancovia navrhovaných opatrení napriek tomu vyzdvihli vyššiu než očakávanú účasť ako silný odkaz od občanov pre politikov v prvom ľudovom hlasovaní svojho druhu.

Korupcia je v Kolumbii považovaná za veľmi naliehavý problém. Niektorí aktivisti tvrdia, že „biele goliere“ nahradili drogové gangy a príslušníkov polovojenských jednotiek a veľmi rýchlo sa vyšplhali na najvyššie miesta mocenského rebríčka, uviedla AP.

Plebiscit iniciovala koalícia centristických a ľavicovo orientovaných politických strán.

Prezident Iván Duque v nedeľu večer vyzval poslancov, aby zatlačili na reformy aj napriek tomu, že referendum bolo neúspešné. „Konzultovali sme so spoločnosťou a spoločnosť odpovedala: Žiadna ďalšia korupcia,“ uviedla kolumbijská hlava štátu. Členovia kolumbijského Kongresu, ktorí podporovali referendum, uviedli, že tento týždeň predstavia niekoľko nových zákonov založených na spomínaných siedmich opatreniach.

Referendum bojkotovali kolumbijskí sudcovia, ktorí mali obavy, že hlasovanie by viedlo k zníženiu miezd v justícii – zákon totiž stanovuje, že platy pre najvyššie postavených sudcov by mali byť rovnaké ako platy členov Kongresu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #referendum #kolumbia