Trump odmietol oceniť zosnulého McCaina, Kisku jeho smrť zasiahla

Americký prezident Donald Trump odmietol oceniť život a pôsobenie zosnulého republikánskeho senátora Johna McCaina v oficiálnom vyhlásení Bieleho domu. Píše o tom denník The Washington Post (WP) s odvolaním sa na súčasného aj bývalého poradcu v Bielom dome. Trump svojim poradcom oznámil, že miesto takého vyhlásenie dáva prednosť krátkemu tweetu k sobotňajšiemu úmrtiu jeho ostrého kritika. Vojnoví veteráni ho obviňujú z neúcty voči zosnulému.

27.08.2018 08:06 , aktualizované: 28.08.2018 06:28
Trump Putin Summit Foto: ,
Trump tak iba na twitteri zverejnil krátku neosobnú správu, v ktorej vyjadril sústrasť rodine senátora .
debata

Trumpova hovorkyňa Sarah Sandersová a personálny šéf Bieleho domu John Kelly údajne presadzovali oficiálne uznanie McCaina, ktorého označili za hrdinu. Sandersová dokonca cez víkend pre Trumpa pripravila konečné znenie textu príslušného vyhlásenia. To ale nakoniec zverejnené nebolo.

Trump tak iba na twitteri zverejnil krátku neosobnú správu, v ktorej vyjadril sústrasť rodine senátora za štát Arizona.

Veteráni obviňujú Trumpa z neúcty

Vplyvná organizácia amerických vojnových veteránov odsúdila reakciu prezidenta Donalda Trumpa na sobotné úmrtie senátora Johna McCaina. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá pripomína, že Biely dom vytiahol v pondelok vlajku na vrchol stožiara po tom, ako bola po senátorovej smrti spustená na pol žrde.

Biely dom nevydal v súvislosti s McCainovým úmrtím ani žiadne vyhlásenie. Trump iba krátko na Twitteri kondoloval rodine bez toho, aby sa zmienil o vojenskej a politickej kariére republikánskeho senátora.

„Je hanebné, že Biely dom si pripomenul úmrtie amerického hrdinu Johna McCaina dvojvetovým tweetom, pričom nespomenul jeho heroický a inšpiratívny život,“ uviedol Joe Chenelly, riaditeľ organizácie amerických veteránov AMVETS.

Počas podujatí, na ktorých sa v pondelok v Bielom dome zúčastnili novinári, Trump ignoroval otázky týkajúce sa jeho reakcie na úmrtie McCaina. Vlajku na streche Bieleho domu spustili na pol žrde v sobotu večer, ale v pondelok ju vrátili na vrchol stožiara. Niekoľko sto metrov odtiaľ zostali vlajky v okolí Washingtonovho pamätníka na pol žrde. Podľa federálnych zákonov by mali viať vlajky na pol žrde v deň úmrtia člena Kongresu a v nasledujúci deň.

„Tým, že nenechali vlajku spustenú ani o sekundu dlhšie, aké je minimum podľa zákona, aj napriek dlhoročnej tradícii spúšťania vlajok do pohrebu, Biely dom otvorene preukazuje svoju hanebnú neúctu k mnohým desaťročiam služby a obetovaniu sa McCaina našej krajine ako aj službe všetkých jeho druhov z radov veteránov,“ uviedol Chenelly.

McCaina pochovajú na cintoríne Námornej akadémie

Rakva s Johnom McCainom bude verejne vystavená v budove Kapitolu vo Washingtone, ako aj v jeho domovskom štáte Arizona, kde ho do Senátu zvolili šesťkrát. Oznámili to v nedeľu organizátori poslednej rozlúčky, ktorých cituje agentúra DPA.

Rakvu vystavia v stredu – na jeho nedožité 82. narodeniny – v Kapitole arizonskej metropoly Phoenix a v piatok v Rotunde washingtonského Kapitolu.

Vo štvrtok sa v baptistickom kostole v Phoenixe uskutoční pri obmedzenej účasti zádušná omša, po ktorej bude v sobotu nasledovať v Katedrále svätého Petra a Pavla vo Washingtone súkromná rozlúčka.

Následne sa v nedeľu uskutoční samotný pohreb na cintoríne Námornej akadémie Spojených štátov (USNA) v štáte Maryland. S pohrebnou rečou majú vystúpiť dvaja bývalí prezidenti USA – Barack Obama a George W. Bush.

Vojnový zajatec z Vietnamu

McCain bol počas vojny vo Vietname vojnovým zajatcom a v roku 2008 neúspešne kandidoval v amerických prezidentských voľbách. Cez víkend potom prehral boj s agresívnou formou rakoviny mozgu. bol považovaný za jedného z najrešpekto­vanejších členov Kongresu a experta na zahraničnú, bezpečnostnú a obrannú politiku.

Bývalý hovorca Trumpovho právnického tímu Mark Corallo označil podľa WP Trumpove reakciu na úmrtie McCaina za príšernú. Od amerického prezidenta sa podľa Coralla v takej chvíli očakáva, že bude hovoriť o skone ozajstného amerického hrdinu.

Trump pred časom okrem iného povedal, že McCain nie je žiadny vojnový hrdina a s odkazom na obdobie, ktoré senátor strávil v zajatí, uviedol, že má rád ľudí, ktorí sa do zajatia nedostali. Americká CNN s odvolaním sa na rodinných priateľov uviedla, že McCain nechcel Trumpa na svojom pohrebe.

Kisku smrť McCaina hlboko zarmútila

Prezidenta SR Andreja Kisku hlboko zarmútila správa o smrti Johna McCaina. Napísal to na sociálnej sieti Twitter. V statuse v anglickom jazyku McCaina opísal ako „muža odvahy, silných princípov a neúnavného bojovníka za hodnoty, ktoré zdieľame na oboch stranách Atlantiku“. Zároveň jeho rodine a blízkym poprial úprimnú sústrasť.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Biely dom #John McCain #vojnoví veteráni #Donald Trump