Maas: Európa musí sledovať vlastné záujmy, keď sa nedohodne s USA

Európa by mala sledovať svoje vlastné záujmy, keď nenájde zhodu so Spojenými štátmi, je presvedčený nemecký minister zahraničia Heiko Maas (SPD). Európske štáty podľa neho tiež musia prevziať väčšiu zodpovednosť za bezpečnosť vo svojom okolí, či už ide o Balkán, Blízky východ alebo sever Afriky. Maas to v pondelok povedal v Berlíne na stretnutí nemeckých diplomatov z celého sveta.

27.08.2018 11:32
Heiko Maas Foto: ,
Nemecký minister zahraničia Heiko Maas.
debata (11)

Spojené štáty sú podľa Maasa najbližším spojencom Nemecka mimo Európy, a je dôležité, aby to tak zostalo. Zároveň ale spolková republika aj Európa musí reagovať na zmeny v americkej zahraničnej politike pod vedením prezidenta Donalda Trumpa. „Musíme prevziať viac zodpovednosti za našu bezpečnosť, a to úplne vo vlastnom záujme,“ hovoril Maas.

Platí to podľa neho nielen na európskom kontinente, ale napríklad aj na severe Afriky. „Kto iný by to mal robiť?“ položil otázku šéf nemeckej diplomacie. Spojené štáty to podľa neho robia stále menej a Rusko s Čínou len vtedy, keď ide o ich vlastné záujmy, ktoré sa ale často líšia od tých európskych.

Schopnosť konať samostatne a autonómne potrebuje Európa podľa Maasa tiež v obchodnej a hospodárskej politike.

Európa musí hľadať alternatívy tam, kde sa jej a americké záujmy líšia

So Spojenými štátmi by síce mala Európa viac investovať do spolupráce v oblastiach, kde obe strany majú podobné záujmy, zároveň ale musia byť Európania pripravení hľadať vlastné alternatívy tam, kde sa európske a americké záujmy líšia. Ako príklad Maas uviedol rozdielny prístup k dohode o iránskom jadrovom programe, ktorú Trump vypovedal a Európa sa ju snaží naďalej dodržiavať.

Aby Európa mohla byť rovnocenným partnerom Washingtonu, potrebuje byť podľa nemeckého ministra zahraničia vnútorne zjednotená, inak nebude dostatočne silná.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #USA #medzinárodná jadrová dohoda