Pri násilí v Afganistane zomrelo najmenej osem ľudí

Tadžické alebo ruské lietadlá v nedeľu bombardovali územia na severovýchode Afganistanu, keď sa v oblasti stretli ozbrojenci s príslušníkmi tadžickej pohraničnej stráže. Podľa agentúry Reuters to v pondelok uviedli afgánski vládni predstavitelia s tým, že pri nálete zahynulo najmenej šesť ozbrojencov. Predtým ozbrojenci zabili dvoch tadžických pohraničníkov. Ruské ministerstvo obrany poprelo, že sa Rusko na leteckých útokoch v pohraničnej oblasti Afganistane podieľalo. Tvrdenie afganských činiteľov odmietol aj hovorca tadžickej pohraničnej stráže.

27.08.2018 13:03 , aktualizované: 15:05
debata (32)

Podľa hovorcu guvernéra afganskej provincie Tachár sa v oblasti stretli pašeráci drog a tadžickí pohraničníci, pričom dvaja príslušníci tadžické pohraničnej stráže boli pri strete usmrtení. Pri následnom nálete prišlo o život šesť pašerákov, povedal hovorca. Kto nálet vykonal, hovorca nedokázal spresniť.

Hovorca polície v provincii Tachár vyhlásil, že pri nálete zomrelo osem členov islamského hnutia Taliban a šesť ďalších utrpelo zranenia. Lietadlo bolo podľa neho ruské, alebo tadžické.

Hovorca tadžickej pohraničnej stráže v metropole Dušanbe ale vyhlásil, že Tadžikistan žiadny nálet nepodnikol, a nepotvrdil ani smrť dvoch pohraničníkov. Vyhlásil ale, že ozbrojenci, ktorí prenikli z Afganistanu, zabili v Tadžikistane dvoch lesných robotníkov a ďalšieho zranili.

Bezpečnostná situácia v oblasti sa zhoršila

Cezhraničné násilnosti na pomedzí medzi Afganistanom a Tadžikistanom nie sú tak časté ako napríklad na pakistansko-afgánskej hranici. V poslednom čase sa ale bezpečnostná situácia v provincii Tachár zhoršila a dochádza tam opakovane k bitkám medzi afganskými bezpečnostnými silami a ozbrojenými skupinami, vrátane Talibanu. V tomto mesiaci zabili bojovníci Talibanu v provincii Tachár pri útoku najmenej 12 afganských pohraničníkov.

Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid najnovší stret na hranici potvrdil a uviedol, že do neho boli zapletení pašeráci drog a tádžickí pohraničníci. Lietadlo podľa neho bombardovalo zalesnenú oblasť využívanú pašerákmi. „Incident vyšetrujeme, pretože bojovníci Talibanu nemajú strety so susednými krajinami dovolené,“ povedal.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Rusko #letecký útok