K Austrálii po viac ako štyroch rokoch priplávala loď s migrantmi

K austrálskym brehom prvýkrát po viac ako štyroch rokoch priplávala loď s utečencami. Oznámila to v pondelok austrálska vláda. Austrália uplatňuje prísnu migračnú politiku, jej vojenské námorníctvo zastavuje lode s utečencami na mori a vracia ich späť. Ani utečencom, ktorí doplávajú až k austrálskym brehom, nie je umožnené sa v krajine usadiť a sú posielaní do internačných táborov mimo územia Austrálie. Tieto tábory sú opakovane kritizované ľudskoprávnymi organizáciami.

27.08.2018 13:49
loď, čln, austrália, more, migranti, polícia,... Foto: ,
Polícia kontroluje potopené plavidlo v Cape Kimberley, ktoré sa nachádza v blízkosti rieky Daintree v severnej časti Queenslandu.
debata (6)

Minister vnútra Peter Dutton však v pondelok informoval, že sa nedávno podarilo k severovýchodnému pobrežiu Austrálie prekĺznuť rybárskemu člnu s migrantmi, ktorý vyplával z Vietnamu. „Je to prvý prípad za viac ako 1400 dní“, vyhlásil Dutton.

Loď pristála v štáte Queensland v oblasti tropického dažďového pralesa, kde sú údajne vody plné krokodílov a kde žijú tiež jedovaté hady a množstvo bodavého hmyzu. Miestna starostka Julia Leuová televízii ABC povedala, že cestujúci z lode „sa vystavujú nebezpečenstvu v lokalite obývanej krokodílmi“.

Po migrantoch polícia pátra

Koľko viezla loď pasažierov, nie je známe. Miestne úrady uviedli, že zadržaných bolo 15 migrantov a ďalší sa pravdepodobne ukrývajú v mangrovových porastoch severne od mesta Cairns. Polícia po nich pátra.

„Keď budeme poznať okolnosti prípadu, budeme spolupracovať s príslušnými organizáciami, aby sme mohli týchto ľudí vrátiť do krajiny ich pôvodu,“ vyhlásil minister Dutton.

Austrália začala nekompromisnú migračnú politiku v roku 2013. Predtým mierili prakticky denne k austrálskym brehom lode s utečencami z Blízkeho východu, Afriky či Ázie. Vyrážali hlavne z indonézskych prístavov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #migranti