Macron: Bezpečnosť Európy nesmie závisieť od USA

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa opäť zasadil za projekt európskej obrany.

27.08.2018 14:30
macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa opäť zasadil za projekt európskej obrany.
debata (29)

Bezpečnosť kontinentu by podľa neho nemala závisieť od Spojených štátov.

„Je to na nás“, aby sme zaručili bezpečnosť Európy, a teda jej zvrchovanosť, uviedol Macron v Paríži v prejave pred francúzskymi veľvyslancami.

Jeho prejav bol zameraný na stanovenie plánu francúzskej diplomacie pre budúci rok, informovala agentúra AP.

Macron poznamenal, že diskusie o spolupráci v oblasti obrany by mali zahŕňať všetky európske krajiny a Rusko, a to za predpokladu, že sa dosiahne pokrok s Moskvou v otázke Ukrajiny.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo februári na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii varoval pred možným oslabením transatlantickej spolupráce a pred rizikami súvisiacimi s projektom spoločnej európskej obrany.

Lepšie rozdelenie bremena

Stoltenberg zdôraznil, že podporuje snahy smerujúce k posilneniu obranných kapacít Európskej únie. Podľa neho ide o „príležitosť na ďalšie posilnenie európskeho piliera NATO a lepšie rozdelenie bremena“ spoločnej transatlantickej obrany.

Európska únia by sa však mala v tomto smere vyvarovať rizika zdvojovania aktivít, ktoré už v súčasnosti vykonáva Severoatlantická aliancia, varoval Stoltenberg.

Pripomenul tiež, že po odchode Británie z EÚ budú až 80 percent rozpočtu NATO zabezpečovať mimoeurópski členovia Aliancie.

„Existuje riziko oslabenia transatlantickej väzby, riziko duplikácie toho, čo už robí NATO a riziko diskriminácie neeurópskych členov NATO. Týmto rizikám treba predísť,“ varoval Stoltenberg.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #USA #Európa #Emmanuel Macron