Mladí americkí absolventi dlhujú 1,5 bilióna dolárov

Mladí absolventi vysokých škôl v Spojených štátoch majú veľké dlhy. Niektorí ekonómovia to pokladajú za problém. Dlhy akademikov už dosiahli 1,5 bilióna USD (1,28 bilióna eur. Informoval o tom denník Financial Times s odvolaním sa na zistenia ratingovej agentúry Standard & Poor's (S&P).

27.08.2018 15:12
debata (8)

Od začiatku študijného roka 2010/2011 sa ich dlhy zvýšili približne o 500 miliónov USD.

Odborník agentúry John Anglim uviedol, že sa od začiatku tohto desaťročia poskytlo študentom menej úverov. Vďaka tomu došlo k určitému uvoľneniu situácie. Opatrenia pôsobili len krátky čas. „Ak si vláda naozaj robí starosti z rastúcich študentských pôžičiek, potom by sme mali prijať širšie koncipovanú stratégiu, ktorá pomôže menšiemu počtu vybraných osôb,“ dodal Anglim.

Dlhy čerstvých amerických akademikov sú dlhé roky pravidelne sa opakujúcou témou. Niektorí ekonómovia vidia v dlhoch nebezpečenstvo, ktoré by mohlo prerásť do finančnej krízy. Upozorňujú na to, že sa zo študentských úverov vytvoril balík cenných papierov, s ktorými sa obchoduje. Na konci minulého štvrťroku bolo v ňom 175 miliárd USD.

Záťaž pre hospodárstvo

Podľa finančného združenia Securities Industry and Financial Markets Association sa táto suma porovnáva s hypotekárnymi úvermi vo výške 243 miliárd USD, ktoré pred desiatimi rokmi vyvolali veľkú krízu.

Iní odborníci sa trápia s tým, že dlhy študentov síce nie sú predmostím finančnej krízy, ale aj tak zaťažujú americké hospodárstvo. Mladí ľudia si totiž môžu až neskôr kúpiť napríklad dom a mnohé tovary dlhodobej spotreby.

Štatistika Federálnej banky v New Yorku však uvádza, že do platobnej neschopnosti pri splácaní dlhov z obdobia vysokoškolských štúdií sa dostáva čoraz menej mladých akademikov. Ich počet je teraz najnižší za posledných 12 rokov. (1 EUR = 1,1588 USD)

8 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #USA #študentská pôžička