Holanďan podozrivý z vraždy chlapca bol zatknutý po 20 rokoch

Po dvadsiatich rokoch pátrania bol v Španielsku zatknutý Holanďan podozrivý z vraždy 11-ročného chlapca. Fotografiu podozrivého zverejnili minulý týždeň holandskí vyšetrovatelia, podľa ktorých DNA 55-ročného Josa Brecha zodpovedá vzorke z chlapcovho oblečenia a tela. Muža na fotografii spoznal iný Holanďan, ktorý žije v Španielsku, a upozornil miestnu políciu. Tá Brecha v nedeľu zatkla neďaleko Barcelony. Podozrivý súhlasil s vydaním do Holandska, informovala agentúra AFP.

27.08.2018 17:06
Jos Brech, zatkutie Foto:
Po dvadsiatich rokoch pátrania bol v Španielsku zatknutý Holanďan podozrivý z vraždy 11-ročného chlapca, 55-ročný Jos Brech.
debata (4)

Jedenásťročný Nicky Verstappen zmizol v auguste 1998 zo svojho stanu na detskom tábore na juhu Holandska. Jeho telo bolo nájdené nasledujúci deň v lese. Jednou z mála stôp, ktoré vyšetrovatelia získali, bola vzorka cudzej DNA nájdená na chlapcovom oblečení a tele.

Polícia Brecha zastavila v noci niekoľko dní po vražde v blízkosti miesta činu. Neskôr absolvoval výsluch, ale vyšetrovatelia ho mali za nevinného okoloidúceho.

Vzhľadom k pokroku v analýze DNA a v snahe prípad vyriešiť vyzvali vlani v máji holandské úrady zhruba 20-tisíc mužov z okolia mesta Limburg, aby odovzdali svoju vzorku DNA. Necelých 15-tisíc z nich tak urobilo, ale Brech sa na dobrovoľných odberoch nezúčastnil.

Brechova DNA sa úplne zhoduje so vzorkou z tela

Minulú jeseň odcestoval Brech do pohoria Vogézy na východe Francúzska a tento rok v apríli ho rodinní príslušníci nahlásili ako nezvestného. Brech je zbehlý v prežití v prírode a dokáže v divočine prečkať dlhý čas. Potom, čo ho rodina nahlásila ako nezvestného, ​​polícia prehľadala jeho domov a zistila, že DNA podozrivého sa stopercentne zhoduje so vzorkou z chlapcových šiat a tela.

Po zverejnení Brechovej fotografie dal španielskej polícii tip 48-ročný Holanďan žijúci v Španielsku. Uviedol, že ho videl v obci Castellterçol, zhruba hodinu jazdy od Barcelony, a že s ním hovoril v júli.

„Žil v stane v lese neďaleko domu, ktorý pravidelne navštevuje niekoľko ľudí. Je to komunita, sám som tam dlho žil,“ povedal muž denníku Telegraaf.

Brecha je pripravený na súde zastupovať významný obhajca, na chlapcovom tele boli totiž nájdené vzorky DNA aj ďalších ľudí, napísal server BBC.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Holandsko #vražda dieťaťa