Šéf diplomacie Vietnamu: Senátor McCain pomohol zaceliť vojnové rany

Zosnulý americký senátor John McCain bol "symbolom svojej generácie", ktorý pomohol "zaceliť vojnové rany" tým, že presadil normalizáciu diplomatických vzťahov s Vietnamom. Uviedol to v pondelok minister zahraničných vecí Vietnamu Pham Binh Minh, ktorého citovala agentúra Reuters.

27.08.2018 17:42
Pham Binh Minh Foto: ,
Šéf diplomacie Vietnamu Pham Binh Minh.
debata (203)

Bývalý vojnový zajatec vo Vietname, niekoľkonásobný republikánsky senátor a otvorený kritik prezidenta Donalda Trumpa zomrel v sobotu vo veku 81 rokov obklopený rodinou na svojom arizonskom ranči. Vlani v júli mu diagnostikovali rakovinu mozgu.

„Pre Vietnam i jeho obyvateľov bol senátor McCain symbolom svojej generácie senátorov a veteránov vojny vo Vietname,“ napísal šéf vietnamskej diplomacie v pondelok do kondolenčnej knihy vystavenej na americkom veľvyslanectve v Hanoji.

McCain zohral vedúcu úlohu v normalizácii vzťahov USA s Vietnamom

„Bol to práve on, kto prevzal vedúcu úlohu vo výraznom zaceľovaní vojnových rán, v normalizácii vzťahov a podpore komplexného partnerstva Vietnamu so Spojenými štátmi.“

Reuters doplnil, že práve McCain bol vo Washingtone jedným z najvehementnej­ších zástancov normalizácie vzťahov s komunistickým Vietnamom, bývalým vojnovým nepriateľom USA.

Počas vojny vo Vietname bol uväznený

Počas vojny vo Vietname – koncom októbra 1967 – bolo bojové lietadlo pilotované McCainom zasiahnuté a on bol nútený katapultovať sa. Po strate vedomia sa prebudil vo vietnamskej vojenskej nemocnici v Hanoji (smutne preslávenej pod prezývkou „Hanoi Hilton“) so zlomenými rukami a nohou. Nízka kvalita ošetrovania a následné uväznenie McCaina zanechali trvalé následky na jeho horných končatinách.

Vojak McCain sa niekoľko rokov po svojom návrate z päťročného zajatia vo Vietname začal angažovať v americkej politike, pričom už ako aktívny politik sa viackrát vrátil aj do Vietnamu. Prvýkrát sa tak stalo v roku 1985, teda desať rokov pred normalizáciou bilaterálnych vzťahov, ku ktorej došlo v roku 1995.

203 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Vietnam #John McCain