Eva Varholíková je po šiestich rokoch na slobode

Slovenku Evu Varholíkovú po šiestich rokoch odňatia slobody podmienečne prepustili z budapeštianskeho väzenia na slobodu. Dcéra zosnulého oceliarskeho magnáta Alexandra Rezeša si odpykávala trest za dopravnú nehodu na maďarskej diaľnici z roku 2012, spôsobenú pod vplyvom alkoholu a s následkom štyroch obetí.

28.08.2018 09:42 , aktualizované: 17:30
Maďarsko SR Varholíková väzenie prepustenie Foto: ,
Eva Varholíková Rezešová (vpravo) sa zvítava s matkou a dcérou pri odchode z väznice v Budapešti.
debata (65)

Varholíková požiadala prostredníctvom svojho obhajcu budapeštiansky súd o podmienečné prepustenie pred niekoľkými týždňami. Súd jej žiadosti 17. júla vyhovel.

Prepustenú Varholíkovú z Budapešti odviezli priamo do Košíc, kde zaparkovali pred domom jej matky a išli rovno dnu. S médiami neprehovorili.

Správala sa príkladne

Slovenka prešla na slobodu väzenskou bránou II. objektu Ústavu na výkon väzby hlavného mesta na Ulici Ignáca Nagya o 9.35 h.

O tom, že Varholíková je na slobode, slovenské úrady nevedia. Viac v článku Slovenské orgány oficiálne nevedia, že Varholíková je na slobode

Pri bráne ju čakali matka a dcéra, ktoré prišli bielym vozidlom so šoférom zhruba hodinu pred prepustením. Prepustenie sledovali desiatky maďarských a slovenských novinárov, ktorým však matka ani samotná Varholíková neodpovedali na žiadne otázky.

Hovorca Celoštátneho veliteľstva zariadení pre výkon väzby (BVOP) Zoltán Orosz poznamenal, že odsúdená trávila posledných 24 hodín v prepúšťacej väzenskej cele, v ktorej mala už menej prísny režim – mohla si napríklad obliecť vlastné šaty. Hovorca pre TASR potvrdil, že prepúšťací proces prebehol štandardne.

Varholíková sa vo väzení správala príkladne, dodržiavala všetky prísne pravidlá a pri výkone trestu sa nedostala do konfliktu so žiadnou zo spoluväzenkýň. Zdokonalila sa v maďarskom jazyku a priebežne pracovala v krajčírskej dielni.

Zabila štyroch

Odvolací súd pre okolie Budapešti ju odsúdil 11. septembra 2014 na deväť rokov väzenia za dopravnú nehodu so štyrmi obeťami, ktorú v roku 2012 spôsobila na maďarskej diaľnici M3.

Trestný senát sprísnil rozsudok prvostupňového súdu, podľa ktorého si mala Slovenka odpykať iba šesť rokov. Súd uznal Košičanku za vinnú z trestného činu jazdy pod vplyvom alkoholu. Okrem sprísnenia sadzby odňatia slobody jej sprísnil aj zákaz riadenia motorových vozidiel z pôvodných piatich rokov na osem.

Podľa verdiktu odvolacieho súdu ju možno podmienečne prepustiť z väzenia najskôr po uplynutí dvoch tretín výkonu trestu.

Varholíková, jazdiaca pod vplyvom alkoholu, narazila 21. augusta 2012 na maďarskej diaľnici M3 vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Na mieste v ňom zahynuli traja ľudia. Ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.

Chronológia súdneho procesu s Varholíkovou

  • 21. augusta 2012 – Eva Varholíková spôsobila nehodu na maďarskej diaľnici M3, na 44. kilometri v smere na Budapešť. Za volantom zrejme zaspala a o 04.00 h zozadu narazila do fiata, ktorý po následnom náraze do zvodidiel začal horieť. V osobnom aute značky Fiat Punto, do ktorého BMW so slovenským evidenčným číslom narazilo, zhoreli traja ľudia. Z horiaceho vozidla sa podarilo vyliezť jednej 54-ročnej žene, tá však utrpela popáleniny druhého a tretieho stupňa a v kritickom stave ju previezli do budapeštianskej vojenskej nemocnice. Po čase zraneniam podľahla. Expertíza neskôr potvrdila, že v krvi vodičky bolo v čase nehody 1,5 promile alkoholu.
  • 23. augusta 2012 – Súd okolia Budína rozhodol o vzatí Varholíkovej do vyšetrovacej väzby, väzba bola stanovená na 30 dní; verdikt ešte nebol právoplatný. Súd odmietol návrh obhajcu na domácu väzbu a na prepustenie na kauciu. Verdikt súd odôvodnil možnou hrozbou úteku a schovávania sa podozrivej.
  • 23. augusta 2012 – Počet obetí nehody, ktorú spôsobila Eva Varholíková, stúpol na štyri. V budapeštianskej vojenskej nemocnici podľahla zraneniam 54-ročná žena, ktorá ako jediná dokázala po nehode vyliezť z horiaceho auta.
  • 28. augusta 2012 – Varholíková, ktorá čelila podozreniu zo spôsobenia nehody so štyrmi obeťami, zostala vo vyšetrovacej väzbe. Rozhodol o tom na druhom stupni Tribunál okolia Budapešti. Odvolací súd pri verdikte v prípade vodičky potvrdil rozhodnutie vyšetrovacieho sudcu na prvom stupni.
  • 17. septembra 2012 – Svedok nehody Evy Varholíkovej v Maďarsku, po ktorom pátrala tamojšia polícia, konečne vypovedal a výrazne priťažil väznenej vodičke zo Slovenska. Svedok vypovedal, že už niekoľko kilometrov pred osudnou nehodou sa dalo očakávať, že dôjde k nešťastiu. Asi desať kilometrov pred miestom havárie – pri čerpacej stanici – došlo k sporu medzi vodičkou BMW zo Slovenska a posádkou Fiata Punto pre uvoľnenie jazdného pruhu. Keď fiat napokon prešiel do iného pruhu, druhé vozidlo ho údajne tlačilo z cesty. Aj keď sa vodič fiata sťahoval až k samotnej krajnici, BMW ho vraj nasledovalo a neustále vytváralo naň tlak, až kým nedošlo k nešťastiu.
  • 18. septembra 2012 – Zadržaná košická milionárka Eva Varholíková zostala vo väzbe. Rozhodol o tom Okresný súd v Budapešti. Predĺžili jej vyšetrovaciu väzbu do 23. decembra 2013.
  • 14. februára 2013 – Maďarská polícia ukončila vyšetrovanie kauzy Varholíková.
  • 10. mája 2013 – Okresná prokuratúra okolia Budína prevzala od polície vyšetrovací spis s návrhom na vznesenie obvinenia Evy Varholíkovej. Podľa vyšetrujúcich orgánov bolo dokázané, že vodička bola pri nehode pod vplyvom alkoholu. Obhajoba tvrdila, že Varholíková si z fľaše vodky v aute odpila vplyvom šoku až po havárii.
  • 17. mája 2013 – Okresná prokuratúra vzniesla voči Varholíkovej obvinenie. Žena bola obvinená z trestného činu spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb.
  • 14. augusta 2013 – Vyšetrovanie potvrdilo, že v krvi vodičky bolo v čase nehody 1,5 promile alkoholu, čo je stav strednej opitosti.
  • 27. augusta 2013 – Súdny proces s Varholíkovou sa začal v budove Súdu pre okolie Budapešti. Obvinená v úvode pojednávania odmietla vypovedať. Vyhlásila iba, že ani v jednom z dvoch bodov obžaloby sa necíti byť vinnou.
  • 21. októbra 2013 – Varholíková neuháňala v osudnom čase po diaľnici M3 sama. Išiel totiž za ňou autom jej vtedajší druh Lukáš Trnovský, ktorý mohol byť od nej vzdialený zhruba 30 kilometrov. Vyplývalo zo zoznamu hovorov vo Varholíkovej mobilnom telefóne. Muž jej priebežne volal.
  • 29. októbra 2013 – Prezentovaním nových posudkov s analýzou nehody pokračovalo pojednávanie kauzy dopravnej nehody Slovenky Evy Varholíkovej.
  • 19. novembra 2013 – Obvinená tesne pred pojednávaním nečakane doplnila svoju výpoveď a vyhlásila, že bezprostredne pred nehodou bola náhle oslepená. Maďarský prokurátor považoval obvinenie Varholíkovej za dopravnú nehodu za dokázané. Vyplynulo to zo záverečnej reči obžaloby.
  • 22. novembra 2013 – Varholíkovú okresný súd v maďarskom Gödöllö uznal za vinnú a odsúdil ju na nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní šiestich rokov. Súd rozhodol o jej umiestnení do domácej väzby.
  • 3. decembra 2013 – Maďarský Súd pre okolie Budapešti zrušil domácu väzbu Varholíkovej. Súd nariadil jej okamžité prevezenie do vyšetrovacej väzby. Podľa právoplatného verdiktu mala byť Slovenka vo vyšetrovacej väzbe až do ukončenia súdneho procesu na druhom stupni, najviac však dovtedy, keď uplynie trest odňatia slobody v zmysle prvostupňového rozsudku.
  • 27. februára 2014 – Prekvapujúci zvrat v prípade nastal, keď žalobca stiahol odvolanie. Žalobca sa najskôr po vynesení verdiktu odvolal pre nízku výšku trestu a oslobodenie spod ohrozovania cestnej premávky.
  • 5. mája 2014 – Na základe súdneho znaleckého posudku druhostupňový odvolací súd v Budapešti hneď v úvode odročil pojednávanie. Dôvodom bol zlý zdravotný stav obvinenej, ktorá sa preto na pojednávaní nemohla zúčastniť.
  • 22. mája 2014 – Oslobodenie od obžaloby žiadal na odvolacom súde v Budapešti obhajca Varholíkovej obhajca Péter Novák. Žiadal, aby odvolací súd oslobodil jeho mandantku od obžaloby bez ďalšieho dokazovania. Ak by súd nepripustil takúto možnosť, v tom prípade obhajca avizoval, že predloží ďalšie dôkazy.
  • 25. júla 2014 – Odvolací súd v Budapešti odmietol žiadosť obhajoby na prepustenie Evy Varholíkovej z vyšetrovacej väzby. Súd v zdôvodnení rozhodnutia uviedol, že obvinená je zahraničnou občiankou, ktorá nemá väzby v Maďarsku a jej majetkový stav by umožnil útek.
  • 9. septembra 2014 – Varholíková na Odvolacom súde v rámci práva posledného slova vyjadrila sústrasť pozostalým obetí. Dodala, že jej je veľmi ťažko, keď je preč od svojich detí, a súd požiadala o mierny rozsudok. Slovenka lámanou, ale relatívne dobrou maďarčinou pred súdom podotkla, že ten, kto ju pozná, vie, akým človekom v skutočnosti je. Prokurátor András Tóth v záverečnej reči požiadal súd, aby rozsudok prvostupňového súdu zrušil – tým by chcel dosiahnuť, aby sa proces začal úplne odznova.
  • 11. septembra 2014 – Odvolací súd pre okolie Budapešti odsúdil Evu Varholíkovú na deväť rokov väzenia za dopravnú nehodu so štyrmi obeťami, ktorú v roku 2012 spôsobila na maďarskej diaľnici M3.
  • 17. júla 2018 – Varholíková požiadala prostredníctvom svojho obhajcu budapeštiansky súd o podmienečné prepustenie. Súd jej žiadosti vyhovel. Vo väzení sa správala príkladne, dodržiavala všetky prísne pravidlá a pri výkone trestu sa nedostala do konfliktu so žiadnou zo spoluväzenkýň. Zdokonalila sa v maďarskom jazyku a priebežne pracovala v krajčírskej dielni.
  • 28. augusta 2018 – Varholíková po šiestich rokoch za mrežami opustila brány budapeštianskej väznice a dostala sa na slobodu.
65 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Budapešť #prepustenie #Eva Varholíková-Rezešová