Severná Kórea zostáva podľa Japonska naďalej hrozbou

Japonsko potrebuje posilniť svoju raketovú ochranu, ako aj spojenectvo s USA. Uvádza sa to vo výročnej správe o obrane krajiny, ktorú v utorok schválila japonská vláda. Správa okrem iného zdôrazňuje, že Severná Kórea je stále vážnou hrozbou, pretože nepodnikla konkrétne kroky k denuklearizácii, na ktorej sa dohodli počas júnového summitu jej líder Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump.

28.08.2018 10:26
KĽDR štart rakety Foto:
Podľa Japonska je dôležité sledovať, čo KĽDR robí, aby sa zbavila svojich jadrových zbraní a rakiet.
debata (1)

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) v uplynulom roku testovala medzikontinentálne balistické rakety, pričom niektoré vystrelila ponad Japonsko, a rozmiestnila aj niekoľko stoviek rakiet Rodong s krátkym doletom, ktoré dokážu zasiahnuť ostrovný štát. Podľa správy je pravdepodobné, že Pchjongjang vyrobil aj zmenšené jadrové hlavice, ktoré možno nasadiť na balistické rakety. KĽDR od roku 2016 vykonala tri jadrové testy a vyše 40 raketových testov.

„Jej vojenské akcie sa stali bezprecedentne vážnou a bezprostrednou hrozbou národnej bezpečnosti Japonska. V našom základnom poznaní o hrozbe severokórejských jadrových zbraní a rakiet nie je žiadna zmena,“ uvádza sa v dokumente. Podľa dokumentu je „dôležité“, že Kim sľúbil denuklearizáciu polostrova. Je však nevyhnutné sledovať, čo KĽDR robí, aby sa zbavila svojich jadrových zbraní a rakiet.

Japonsko posilnilo kontroly a hliadky

Japonsko momentálne aktualizuje smernice o národnej obrane, ako aj strednodobý obranný program. Okrem toho tiež posilnilo kontroly a hliadky v regionálnych moriach, aby mohlo zasiahnuť proti presúvaniu dodávok ropy na severokórejské lode, ktoré je porušovaním sankcií Organizácie Spojených národov. Ministerstvo obrany by malo v najbližších dňoch schváliť rozpočtový plán na rok 2019, ktorý by mal zahŕňať aj kúpu obranných raketových systémov Aegis Ashore.

Okrem Severnej Kórey vo vládnom dokumente spomínajú aj Čínu. Japonsko vyjadrilo značné znepokojenie nad zvyšovaním jej rozpočtu na armádu, modernizáciou a zvyšovaním počtu jednotiek a zbraní, ako aj jej krokmi v regionálnom vzdušnom priestore aj na mori.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Severná Kórea #Kim Čong-un #balistické rakety #Donald Trump