Putin napriek očakávaniam zmeny dôchodkovej reformy nenavrhol

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok napriek očakávaniam médií neoznámil zmeny v návrhu dôchodkovej reformy. Pri návšteve sibírskeho mesta Omsk iba uviedol, že reforma by mala byť vyvážená a spravodlivá. Vládu zároveň vyzval, aby prípadné úpravy konzultovala s politickými stranami, odbormi, verejnými organizáciami a regionálnymi vládami, píšu ruské médiá.

28.08.2018 12:09
Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (22)

Vládou navrhovaná reforma počíta s postupným zvýšením veku odchodu do penzie. Do roku 2028 by mal u mužov vzrásť z terajších 60 rokov na 65 a u žien do roku 2034 z 55 na 63 rokov. Štátna duma (dolná komora parlamentu) návrh 19. júla schválila v prvom čítaní. Pripravované opatrenia ale vyvolali v Rusku protesty už na jar hneď po oznámení, že sa zmena plánuje.

Putin sa k návrhu prvýkrát vyjadril na konci júla po takmer trojmesačnom mlčaní. Médiám vtedy povedal, že sa mu zvýšenie dôchodkového veku nepáči, rovnako ako väčšine ruských občanov.

Putin v najbližšom čase zverejní vlastný názor

V utorok prezident vyhlásil, že diskusiu o pripravovanom opatrení sledoval a vytvoril si vlastný názor, ktorý v najbližšom čase zverejní. Dodal zároveň, že reforma je „veľmi významná a citlivá a bude sa sotva niekomu páčiť“. Takejto reakcie sa však podľa neho dočkalo každé podobné rozhodnutie.

Duma by mala návrh prerokovávať v druhom čítaní na jeseň.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #dôchodková reforma