Taliban v Afganistane prevzal vládu nad ďalším okresom, desiatky mŕtvych

Islamistické hnutie Taliban prevzalo v Afganistane vládu nad ďalším okresom. V pondelok afganské bezpečnostné sily opustili svoju poslednú základňu v okrese Ghúrmáč v provincii Fárjáb na severe krajiny. Podľa agentúry DPA to v utorok oznámili miestne úrady s tým, že pri bojoch tam tento týždeň zahynuli desiatky afganských vojakov a povstalcov.

28.08.2018 13:01
debata (25)

Keď sa afgánska armáda v pondelok sťahovala z okresu Ghúrmáč do provinčnej metropoly Majmaní, prepadli povstalci jej konvoj obsahujúci 80 vozidiel. Najmenej 25 vojakov zabili, 20 zranili a 16 vzali do zajatia, oznámil predstaviteľ provinčnej vlády Sadžíd Abdul Hášemí.

Hovorca afgánskej armády v provincii Fárjáb uviedol, že pri pondelňajších odvetných náletoch na pozície Talibanu v spomínanej oblasti zahynulo 54 radikálov a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Bezpečnostná rada OSN vyzvala Taliban, aby vyhlásil prímerie

Bezpečnostná rada OSN vo svojom pondelkovom jednomyseľnom vyhlásení vyzvala afganské hnutie Taliban, aby vyhlásilo nové prímerie, ako navrhol prezident Afganistanu Ašraf Ghaní. Bezpečnostná rada OSN tiež apelovala na Taliban, aby „prijal februárovú ponuku afganskej vlády a zahájil priame mierové rozhovory bez predchádzajúcich podmienok či hrozieb násilia“.

V júni bolo v Afganistane vyhlásené dočasné prímerie pri príležitosti sviatku íd al-fitr, ktorý je oslavou konca pôstneho mesiaca ramadánu. Pokoj zbraní, ktorý bol prvý od vypuknutia terajšej občianskej vojny v roku 2001, dodržiavali ako vládne sily, tak aj Taliban.

Rusko plánovalo 4. septembra usporiadať mierové rozhovory o Afganistane a na rokovanie s Talibanom v Moskve pozvalo 12 krajín, vrátane Spojených štátov. Afganská vláda ale pozvanie odmietla s tým, že „rozhovory by mali organizovať a viesť Afgánci“. Pozvanie odmietol tiež Washington. V pondelok Rusko oznámilo, že schôdzku odkladá na bližšie nešpecifikova­ný čas.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban