Kritika ani sankcie nevyriešia krízu Rohingov v Mjanmarsku, tvrdí Čína

Čína v utorok uviedla, že si nemyslí, že sankcie či kritika mjanmarskej vlády pomôžu vyriešiť krízu týkajúcu sa moslimskej menšiny Rohingov v Mjanmarsku, a zároveň poprela, že by krokom Organizácie Spojených národov bránila. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na čínske ministerstvo zahraničných vecí.

28.08.2018 14:07
rohing, banglades Foto: ,
Rohingský moslimský chlapec nesie pitnú vodu do utečeneckého tábore v Bangladéši.
debata

Reakcia čínskeho rezortu diplomacie prišla po tom, ako vyšetrovatelia OSN v pondelok uviedli, že najvyšší predstavitelia mjanmarskej armády by mali byť trestne stíhaní za účasť na genocíde voči Rohingom.

Experti tiež vyzvali Bezpečnostnú radu (BR) OSN, aby na Mjanmarsko uvalila zbrojné embargo, na jej vládnych predstaviteľov sankcie a zriadila tribunál, ktorý by viedol proces s podozrivými alebo ich odkázal na Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu, píše agentúra Reuters.

Čína má právo veta

Čína je stálym členom BR OSN s právom veta pri prijímaní rozhodnutia, či sa tento problém predloží ICC, pripomenula AP.

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing uviedla, že podľa Číny má utečenecká kríza Rohingov zložité historické, náboženské a etnické pozadie a že Čína si pri hľadaní jej správneho riešenia praje zohrať „konštruktívnu úlohu“.

„Povedali ste, že Čína zablokovala dôležité diskusie či kroky OSN, s čím nemôžem súhlasiť,“ povedala Chua. Dodala, že Čína si nemyslí, že sankcie či kritika by pomohli vyriešiť tento problém.

K úteku približne 700-tisíc Rohingov z Jakchainského štátu v Mjanmarsku do susedného Bangladéša došlo vlani v auguste po brutálnych zásahoch armády.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Bangladéš #Rohingovia