V Chemnitzi bolo zranených 18 protestujúcich a dvaja policajti

Pri pondelňajších demonštráciách vo východonemeckom Chemnitzi (Saskej Kamenici) utrpelo zranenia 18 protestujúcich a dvojica policajtov. V tlačovej správe to uviedla polícia, ktorá do akcie nasadila 591 strážcov zákona. Napriek tomu pripúšťa, že ich na zvládnutie dvoch protestných akcií, ktorých sa dohromady zúčastnilo okolo 7500 ľudí, malo byť viac.

28.08.2018 14:43
Nemecko, polícia Foto: ,
Autá nemeckej polície v uliciach Chemnitzu.
debata (12)

Policajná bilancia zahŕňa aj 43 trestných oznámení, z ktorých desať sa týka hajlovania a používania symbolov zakázaných organizácií. Toho sa dopúšťali účastníci protestu Pre Chemnitz, na ktorý sa zišli ľudia aj z Berlína, Brandenburska, Durínska alebo Dolného Saska. Medzi účastníkmi tejto demonštrácie boli podľa polície tiež pravicoví extrémisti a futbaloví výtržníci.

Lietali fľaše a petardy

Z radov demonštrácie Pre Chemnitz aj od účastníkov opačne zameranej demonštrácie organizovanej stranou Ľavica občas lietali fľaše a petardy. Polícia na oboch stranách zaznamenala tiež ľudí, ktorí sa v rozpore so zákonom maskovali. V niektorých prípadoch museli policajti nasadiť aj vodné delá a slzný plyn.

Protestu pravicovo populistického hnutia Pre Chemnitz sa zúčastnilo okolo 6000 ľudí, na protidemonštrácii sa ich zišlo asi 1500.

Rozbuškou napätia, ktoré sa vo východonemeckých mestách prejavuje opakovane, sa stal spor, ktorý si v noci na nedeľu vyžiadal jedného mŕtveho a dvoch zranených. Mŕtvym je nemecký občan. Podozrivými sú dvaja mladí muži z Iraku a Sýrie, ktorých súd poslal do väzby. Polícia v utorol
uviedla, že nemá žiadne poznatky o tom, že by dvojica podozrivých konala v sebaobrane.

Už v nedeľu popoludní sa kvôli činu uskutočnila dvojica protestov, do ktorých sa zapojili aj pravicoví extrémisti. Radikáli navyše napádali prisťahovalcov a zahranične vyzerajúce osoby, čo v Nemecku spôsobilo rozruch.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Chemnitz