Rusko v septembri usporiada rozsiahle cvičenie Východ 2018

Rusko v septembri usporiada rozsiahle vojenské cvičenie s názvom Východ 2018 (Vostok 2018), ktorého sa zúčastní zhruba 300-tisíc vojakov a viac ako 1000 kusov vojenskej techniky. Oznámil to v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu. Do cvičenia v strednej a východnej časti Ruska sa okrem iného zapojí ruská Tichomorská a Severná flotila a letecké jednotky. Plánované manévre budú podľa Šojgua najväčšie od roku 1981. "V niečom zopakujú Západ-81, v niečom ale budú oveľa rozsiahlejšie," citovala ministra ruská tlačová agentúra TASS.

28.08.2018 16:35
Čína, Rusko, lode, vojenské cvičenie Foto:
Čínsky torpédoborec vedie flotilu námorných lodí na spoločnom vojenskom cvičení s Ruskom.
debata (100)

Cvičenie, ktoré sa má konať od 11. do 15. septembra, začne rad prípravných akcií a čaká sa aj náhodná kontrola nariadená prezidentom Vladimirom Putinom ako vrchným veliteľom. Okrem ruských jednotiek sa na časti manévrov podľa agentúry Interfax budú podieľať aj útvary mongolskej a čínskej armády.

Hovorca Kremľa označil cvičenie za nevyhnutné

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok v odpovedi na otázku, či podobne rozsiahle cvičenia sú v období s vyššími nárokmi na sociálne výdavky opodstatnené, označil manévre za nevyhnutné. „V súčasnej medzinárodnej situácii, ktorá býva k našej krajine agresívna a nepriateľská, je nevyhnutná schopnosť brániť sa,“ uviedol Peskov.

Vlani sa veľké vojenské cvičenie Západ 2017 konalo na území Ruska a v Bielorusku a vyvolalo obavy v štátoch NATO a najmä u niektorých ruských susedov. Podľa oficiálnej správy sa ho zúčastnilo 12 700 vojakov, 250 tankov, 70 lietadiel a vrtuľníkov, 200 diel, mínometov a protiraketových systémov a desať bojových plavidiel. Členovia Severoatlantickej aliancie ale tieto údaje spochybnili a označili manévre za nedostatočne transparentné.

NATO sa chystá monitorovať aj tohtoročné manévre, uviedol podľa agentúry Reuters hovorca aliancie Dylan White. Moskva na cvičenie pozvala vojenských atašé členských štátov aliancie, čo teraz NATO zvažuje. White okrem iného zdôraznil, že je nutné, aby udalosť bola transparentná.

Manévre vraj dokazujú, že Rusko sa pripravuje na rozsiahly konflikt

Podľa aliančného hovorcu manévre Východ 2018 dokazujú, že Rusko sa pripravuje na rozsiahly konflikt. „Je to model, ktorý pozorujeme už nejaký čas: asertívnejšie Rusko výrazne zvyšuje svoje vojenské výdavky a vojenskú prítomnosť,“ uviedol vo vyhlásení White.

Napätie medzi Ruskom a členmi aliancie vzrástlo v súvislosti s ruskou anexiou ukrajinského polostrova Krym a s bojmi na východe Ukrajiny, pri ktorých Moskva popiera tvrdenie Kyjeva, že podporuje separatistov. Obavy z agresívneho charakteru ruskej politiky vyjadrili najmä pobaltské štáty a Poľsko. Moskva naopak tomu obviňuje NATO z rozpínavosti pri ruských západných hraniciach.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojenské cvičenie #Sergej Šojgu #Dmitrij Peskov