Situácia v Chemnitzi ostáva napätá, Merkelová odsúdila bitky i hajlovanie

Napätá situácia v Chemnitzi je už tretí deň v centre pozornosti nemeckých politikov, médií i verejnosti. Útoky na prisťahovalcov dnes tvrdo odsúdili kancelárka Angela Merkelová (CDU) i prezident Frank-Walter Steinmeier.

28.08.2018 19:32
Nemecko Chemnitz zabitie protesty Foto: ,
Ľudia zapaľujú sviečky počas demonštrácie v nemeckom meste Chemnitz.
debata (311)

Demonštrácie, ktoré sa začali v nedeľu po zabití 35-ročného Nemca, pokračovali aj v pondelok a vyžiadali si celkom 20 zranených. Ďalšie protesty sa očakávajú vo štvrtok.

V uliciach mesta sa v pondelok zišlo zhruba 7 500 účastníkov dvoch demonštrácií. Z radov národoveckého protestu a aj od účastníkov opačne zameranej akcie občas lietali fľaše a petardy, miestami dochádzalo k zrážkam, a polícia tak musela nasadiť aj vodné delá a slzný plyn. Zranených napočítala 18 medzi protestujúcimi a 2 vo vlastných radoch.

Bilancia polície, ktorá nasadila 591 strážcov zákona a pripustila, že ich mohlo byť aj viac, zahŕňa aj 43 trestných oznámení, z ktorých desať sa týka hajlovania a používania symbolov zakázaných organizácií. Toho sa dopúšťali účastníci národoveckého protestu, na ktorom sa zišli aj pravicoví radikáli z Berlína, Brandenburska, Durínska alebo Dolného Saska.

Spolková pomoc pre Sasko

Pondelkovým demonštráciám predchádzala nedeľná vražda nemeckého občana, z ktorej sú podozriví dvaja mladí muži z Iraku a Sýrie, ktorí sú vo väzbe. Polícia dnes uviedla, že nemá žiadne poznatky o tom, že by muži konali v sebaobrane. Zároveň sa ale nepotvrdili špekulácie, že by ich činu predchádzal sexuálny útok na jednu ženu.

Už v nedeľu popoludní sa kvôli vražde uskutočnila dvojica protestov, do ktorých sa zapojili aj pravicoví extrémisti. Radikáli navyše napádali prisťahovalcov a nenemecky vyzerajúce osoby.

Kancelárka Merkelová dnes vyhlásila, že štvanicaa a nenávisť nemajú v právnom štáte čo robiť. Prezident Steinmeier zase apeloval na zodpovednosť všetkých občanov za spoločenský zmier. Útoky na prisťahovalcov a nenemecky vyzerajúce osoby odsúdil tiež minister vnútra Horst Seehofer (CSU), ktorý saskej polícii ponúkol spolkovú pomoc.

Desitatky útokov

Počínanie radikálov kritizoval aj šéf Ústrednej rady Židov Josef Schuster a agentúra DPA pripomenula, že nemecké úrady vlani v Chemnitzi registrovali 160 pravicovým extrémizmom motivovaných trestných činov. Viac sa ich odohralo len v Drážďanoch, Lipsku a okrese Bautzen. Aj preto sa ozýva kritika na adresu saskej vlády, ktorá je podľa niektorých voči radikálom príliš mierna.

Nemecké médiá v súvislosti s dianím v Chemnitzi píšu o barbarstve, neprípustnosti štvanice na inak vyzerajúcich obyvateľov a zaťažkávacej skúške pre právny štát v Sasku.

311 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Sasko #Chemnitz