Trump bude v Bielom dome hostiť poľského prezidenta Dudu

Poľský prezident Andrzej Duda v septembri s manželkou vycestuje do Washingtonu, kde sa v Bielom dome stretne s jeho americkým kolegom Donaldom Trumpom.

29.08.2018 09:34
Andrzej Duda Foto: ,
Prezident Andrzej Duda na vojenskej prehliadke vo Varšave.
debata (4)

V utorok o tom informoval poradca poľskej hlavy štátu Krzysztof Szczerski. Dudova prvá návšteva oficiálneho sídla amerického prezidenta sa uskutoční 18. septembra.

Podľa Szczerského čaká Dudu a Trumpa stretnutie medzi štyrmi očami, počas ktorého by mali rokovať o bezpečnosti v strednej Európe a posilnení americkej vojenskej prítomnosti v regióne. O zvýšenie počtu amerických vojakov na svojom území sa Poľsko usiluje od roku 2017.

Návšteva poľského prezidenta by mala zahŕňať aj ďalšie rokovania o obchodných vzťahoch a partnerstve medzi krajinami. Biely dom v stanovisku oznámil, že prezidenti „budú hovoriť o spôsoboch ako posilniť strategické partnerstvo medzi Spojenými štátmi a Poľskom“ a plánujú diskutovať o „obchode, armáde a bezpečnostných záležitostiach“.

V rámci návštevy poľského prezidentského páru je tiež naplánované stretnutie prvých dám Poľska a USA Agaty Kornhauser-Dudovej a Melanie Trumpovej. Poľský prezident sa okrem iného stretne aj s americkými senátormi a usporiada večierok pri príležitosti stého výročia nezávislosti Poľska, ktorú krajina získala vďaka podpore niekdajšieho amerického prezidenta Woodrowa Wilsona.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA #Donald Trump #Andrzej Duda