Putin zmenil názor, navrhol zmäkčenie dôchodkovej reformy

Ruský prezident Vladimir Putin v televíznom prejave navrhol zmierniť chystanú dôchodkovú reformu.

29.08.2018 12:24
Vladimir Putin, summit Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (48)

Zvýšiť vek odchodu do penzie pre ženy chce len o päť rokov, namiesto vládou plánovaných ôsmich. Rusky teraz odchádzajú do dôchodku v 55 rokoch. Zvýšenie dôchodkového veku mužov z 60 na 65 rokov by prezident nemenil, napísala agentúra TASS.

Kontroverzný vládny návrh prijala ruská Štátna duma (dolná komora parlamentu) v prvom čítaní 19. júla. Predĺženie aktívneho pracovného veku pritom vyvolalo v Rusku protesty už na jar a vzápätí po oznámení, že sa takáto zmena chystá sa prvýkrát po dlhej dobe znížila aj Putinova popularita.

Prezident sa k návrhu prvýkrát vyjadril na konci júla po takmer trojmesačnom mlčaní. Médiám vtedy povedal, že sa mu zvýšenie dôchodkového veku nepáči, rovnako ako väčšine ruských občanov.

Dnes prezident uviedol, že zmeny v dôchodkovej politike sú nutné kvôli závažným demografickým výzvam, ktorým Rusko čelí.

Ruský denník Vedomosti dnes s odvolaním sa na vládne zdroje napísal, že v prípade, že prezident zmiernenie dôchodkovej reformy navrhne, diskusie o nej sa tým uzatvoria.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #dôchodková reforma