Aun Schan Su Ťij nemožno odobrať Nobelovu cenu za mier, uviedol výbor

Mjanmarskej líderke Aun Schan Su Ťij nebude v súvislosti so správou OSN, podľa ktorej mjanmarská armáda spáchala genocídu voči menšinovému moslimskému etniku Rohingov, odobratá Nobelova cena za mier. Uviedol to v stredu Nórsky Nobelov výbor.

29.08.2018 20:01
Su Ťij, mjanmarsko Foto: ,
Su Ťij počas tlačovej konferencie.
debata (6)

„Je dôležité mať na pamäti, že Nobelova cena, či už za fyziku, literatúru alebo mier, sa udeľuje za hodnotné úsilie alebo úspechy dosiahnuté v minulosti,“ cituje agentúra Reuters tajomníka Nórskeho Nobelovho výboru Olava Njölstada.

Aun Schan Su Ťij podľa neho získala Nobelovu cenu za mier za svoj boj za demokraciu a slobodu až do roku 1991, v ktorom jej bola udelená. Pravidlá upravujúce udeľovanie Nobelových cien ich odňatie neumožňujú, konštatoval Njölstad.

Nórsky Nobelov výbor pozostáva z piatich Nórov, väčšinou bývalých politikov a akademických pracovníkov, a jeho zloženie odráža rôzne sily v nórskom parlamente. Ostatné Nobelove ceny sú udeľované vo Švédsku.

Aj predsedníčka výboru Berit Reissová-Andersenová v minulom roku odmietla výzvy na odobratie Nobelovej ceny Aun Schan Su Ťij. V televíznom rozhovore povedala, že nie je úlohou výboru dohliadať na to, čo laureát robí po tom, ako cenu získa. Dodala, že svoju povesť si musia chrániť samotní laureáti.

Podľa vyšetrovateľov z Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) mjanmarská armáda sa voči Rohingom dopustila masových vrážd a znásilňovania so zámerom spáchať genocídu. Vyšetrovatelia požadujú trestné stíhanie šiestich vysoko postavených predstaviteľov mjanmarskej armády za najvážnejšie zločiny podľa medzinárodného prá­va.

Su Ťij, zastávajúca funkciu štátnej radkyne, ktorá zodpovedá úradu premiéra, bola kritizovaná za to, že sa nevyjadrila k zásahu armády v Rakhinskom štáte.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #nobelova cena za mier #Mjanmarsko #Aun Schan Su Ťij