Situácia v Chemnitzi sa upokojila, vo Wismare napadli imigranta

Po niekoľkodňovej vlne výtržností vo východonemeckom Chemnitzi, vyvolaných prípadom, keď 35-ročného muža dobodali na smrť pravdepodobne dvaja cudzinci, prežilo toto mesto ďalšiu pokojnú noc. Informoval o tom policajný hovorca.

30.08.2018 11:10 , aktualizované: 17:25
chemnitz, nemecko Foto: ,
Protest v nemeckom Chemnitzi.
debata (35)

Polícia v Chemnitzi podľa neho počas noci nezaznamenala žiadne trestné činy, ktoré by mali spojitosť s dianím z uplynulých dní.

Po smrtiacom útoku z minulej nedele sa v Chemnitzi v spolkovej krajine Sasko aktivizovali radikáli a rozhoreli sa proticudzinecké vášne. Ako predpokladaní páchatelia boli totiž zadržaní dvaja muži blízkovýchodného pôvodu – Iračan a Sýrčan. Niektorí z prevažne pravicových demonštrantov, ktorí vyšli do ulíc, napádali iných cudzincov.

Podujatia súvisiace s vraždou sa očakávajú aj vo štvrtok a v nadchádzajú­cich dňoch.

Zadržali muža, ktorý mal útočiť na Sýrčana vo Wismare

Jedného z pravdepodobných páchateľov stredajšieho útoku na 20-ročného Sýrčana v meste Wismar v nemeckej spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko sa polícii podarilo zadržať. Prokuratúra teraz skúma možnosť uvalenia väzby na podozrivého – 26-ročného muža z Wismaru, ktorého vyšetrovatelia podrobujú výsluchu.

Informoval o tom vo štvrtok Severonemecký rozhlas (NDR).

Podľa NDR kriminalisti predtým vypočuli aj napadnutého prisťahovalca.

Polícia však naďalej pátra po svedkoch incidentu, ktorého pozadie zostáva nejasné.

Konflikty medzi miestnymi a prisťahovalcami nie sú žiadnou novinkou

Starosta Wismaru Thomas Beyer netajil pobúrenie nad činom a konštatoval, že je dôsledkom pogromovej nálady v Nemecku, ktorá sa rozšírila už aj na Wismar. Konflikty medzi miestnymi občanmi a utečencami však nie sú v tomto meste novinkou a každodenný rasizmus je tam podľa znalcov pomerov realitou. Zainteresovaní by preto privítali viac podpory od miestnych politikov i polície.

Vo Wismare napadli migranta

Polícia v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko medzitým podľa DPA informovala o útoku na 20-ročného prisťahovalca v meste Wismar. Mladíka, ktorý sa identifikoval ako Sýrčan, v stredu neskoro večer napadla v miestom parku trojica páchateľov. Tí ho urážali xenofóbnymi výrazmi, zrazili ho na zem a jeden z nich ho zbil reťazou.

Útočníci z miesta činu ušli, na čo ťažko zraneného imigranta previezli na ošetrenie do nemocnice.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #migranti