Vyšetrovanie Salviniho pre zadržiavanie migrantov rozšírili

Talianska prokuratúra rozšírila obvinenia ministra vnútra a šéfa protiimigračnej Ligy Mattea Salviniho súvisiace so zablokovaním migrantov na lodi Diciotti.

30.08.2018 11:50
Matteo Salvini Foto: ,
Taliansky minister vnútra Matteo Salvini.
debata (35)

Okrem nezákonného zadržiavania osôb a zneužitia právomoci je napríklad obvinený zo zanedbania výkonu úradu, napísal denník La Repubblica.

K tomu patrí aj účelové obmedzovania osobnej slobody a nátlak na inštitúcie Európskej únie s cieľom vynútiť si prerozdeľovanie migrantov, uviedol tiež denník. Podľa talianskeho trestného zákona za to môže vicepremiérovi Salvinimu hroziť až 30 rokov väzenia.

„Podľa prokurátorov držal Salvini 177 osôb ako rukojemníkov, prostredníctvom ktorých chcel EÚ v rozpore s dublinskou dohodou prinútiť k prerozdeleniu migrantov,“ napísala La Repubblica. Týmito obvineniami, nastolenými prokuratúrou v sicílskom meste Agrigento, sa má zaoberať špeciálny súdny orgán, takzvaný ministerský súd, poznamenal denník.

Podľa takzvaného dublinského systému by sa o migranta mal postarať ten úniový štát, ktorého územie bolo prvé, na ktoré táto osoba vstúpila.

Pomohlo Írsko a aj cirkev

Salvini v polovici augusta nariadil pustiť zachránených ľudí z paluby lode Diciotti až vtedy, keď dajú ďalšie európske štáty najavo ochotu týchto migrantov prijať. Utečenci strávili na lodi talianskej pobrežnej stráže päť dní na mori a ďalších päť dní v sicílskom prístave Catania. Z lode mohli najprv vystúpiť len chorí a neplnoletí.

Nakoniec sa Albánsko a Írsko rozhodli prijať každí zhruba dvadsať utečencov a o zvyšok sa sľúbila postarať talianska katolícka cirkev.

Od júnového nástupu koaličnej vlády Ligy a Hnutia piatich hviezd (M5S) nastúpilo Taliansko tvrdý protiimigračný kurz a začalo vyvíjať tlak na Európsku úniu. Najskôr bolo odopreté vplávanie do prístavov civilným záchranárskym lodiam s migrantmi na palube a následne boli v Stredozemnom mori blokované aj vojenské a obchodné lode sa zachránenými ľuďmi.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #utečenci #Matteo Salvini