Salvini za 'moralizovanie o migrantoch' nazval Macrona 'pokrytcom a tlčhubou'

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini sa ostro oboril na francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona kvôli jeho kritickým výrokom na adresu Talianska ohľadom postupu voči migrantom.

30.08.2018 13:23
salvini, orbán Foto: ,
Matteo Salvini na stretnutí s Viktorom Orbánom.
debata (60)

Macron by mal mať dosť slušnosti, aby mlčal a nepoučoval Talianov, povedal podľa médií Salvini, ktorý pritom poukázal na desiatky tisíc migrantov vrátených Francúzskom do Talianska.

„Od začiatku minulého roka bolo na francúzskych hraniciach s Talianskom viac ako 40 000 vrátených (osôb), čo je na hony vzdialené od solidarity,“ vyhlásil Salvini. „Macron by mal mať dosť slušnosti, aby mlčal a nepoučoval Talianov,“ dodal vicepremiér a šéf protiimigračnej Ligy, ktorá je členom talianskej vládnej koalície.

Macron v stredu večer pri návšteve Dánska podľa denníka La Repubblica na otázku týkajúcu sa výsledku stretnutia maďarského premiéra Viktora Orbána a Mattea Salviniho povedal, že obaja títo protiimigračne zameraní politici by v ňom mali vidieť „svojho hlavného oponenta v Európe“. „Nedarujem nič nacionalistom a tým, ktorí hlásajú nenávisť,“ dodal Macron.

Orbán v utorok v Miláne talianskeho ministra vnútra v jeho tvrdom postoji voči migrantom dôrazne podporil a vyzval ho, aby z neho neustúpili. Podľa predsedu maďarskej vlády, ktorý sa v tejto veci tiež preslávil ako zástanca tvrdej línie, na tom závisí európska bezpečnosť.

Salvini: Sladký život Macrona sa skončil

Podľa štatistík talianskeho ministerstva vnútra bolo vlani od francúzskych hraníc vrátený 30 911 ľudí, pričom 10 407 boli cudzinci s platným povolením na pobyt v Taliansku. Od začiatku tohto roka do 28. augusta to isté postretlo ďalších 17 476 osôb, z ktorých 6 561 malo platné povolenie na pobyt.

„Sú medzi nimi ženy a deti. Mala by toto byť tá ‚vítajúca a pomáhajúca‘ Európa, o ktorej ten ‚dobrý muž‘ Macron a tí (ďalší) ‚dobrí chlapci‘ hovoria?“ vyhlásil v tejto súvislosti ironicky Salvini.

Podľa agentúry APA taliansky vicepremiér Macrona tiež nazval „pokrytcom a tlčhubou“. „Riadi sa len ekonomickými záujmami. Taliansko už toho urobilo, zachránilo a zaplatilo viac než dosť. Neprijímame žiadne reči o solidarite. Taliansko už nebude európskym utečeneckým táborom. Sladký život pre pašerákov ľudí a pre ‚dobrého muža‘ končí,“ vyhlásil Salvini podľa rakúskej agentúry.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #migranti #Emmanuel Macron #Matteo Salvini