Ministri obrany EÚ vyjadrili plnú podporu operácie Sophia

Všetky členské štáty Európskej únie vyjadrili plnú podporu operácie Sophia (EUNAVFOR MED), ktorej úlohou je bojovať v Stredozemnom mori proti pašerákom ľudí a hľadať a zachraňovať migrantov v núdzi. Po neformálnom rokovaní ministrov obrany EÚ vo Viedni to vo štvrtok povedala vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. Vyjadrením podpory operácie ministri reagovali na hrozby Talianska, že pre lode úniovej misie uzavrie svoje prístavy.

30.08.2018 14:47
taliansko, migranti, migrant Foto: ,
Talianske jednotky pohraničnej stráže eskortujú migrantov z Afriky do relokačného centra v prístave Augusta na Sicílii.
debata (18)

Ministri obrany všetkých členských krajín EÚ podľa Mogheriniovej vyjadrili „plnú podporu operácie Sophia a jej pokračovanie“. Misia, ktorá sa zrodila v roku 2015 po nešťastí, pri ktorom zahynulo podľa odhadov až 800 migrantov, podľa šéfky úniovej diplomacie priniesla viditeľné výsledky. Jedným z nich je podľa nej aj to, že počet migrantov plaviacich zo severnej Afriky do Európy od začiatku činnosti misie klesol o 80 percent.

Reakcia na talianske hrozby

Ministri vyjadrením podpory operácie Sophia reagovali okrem iného na hrozby, ktoré zaznievajú z Talianska. Rím chce zmeniť pravidlá pre pôsobenie misie. V súčasnosti podľa nich všetci zachránení migranti skončia v talianskych prístavoch. Taliansko žiada, aby lode operácie Sophia zachránených migrantov vozili aj do iných krajín. Ak by sa tak nestalo, pohrozil Rím, že pre lode úniovej misie svoje prístavy uzavrie. Aktuálny mandát operácie Sophia skončí na konci tohto roka.

Mogheriniová na tlačovej konferencii po neformálnom rokovaní ministrov obrany zdôraznila, že zmenami sa ministri nezaoberali, lebo ide podľa nej o tému skôr pre ministrov vnútra. Cieľom dnešného rokovania bolo zistiť, či existuje „politická vôľa“ pre pokračovanie misie. Šéfka úniovej diplomacie tiež zdôraznila, že hlavnou úlohou operácie Sophia je boj proti pašerákom. Zo všetkých migrantov, ktorí boli od roku 2015 zachránení v Stredozemnom mori, ich podľa nej na palube lodí operácie Sophia dorazilo do Európy len necelých desať percent.

Hovorilo sa aj o Balkáne

Okrem migrácie účastníci neformálneho stretnutia hovorili aj o plánovanom európskom mierovom fonde alebo o trvalej štruktúrovanej spolupráci, označovanej skratkou PESCO. Riešili tiež problematiku západného Balkánu. „Zhodli sme sa na tom, že nesmie dôjsť k obnoveniu balkánskej migračnej trasy tak, ako ju poznáme z rokov 2014 a 2015,“ poznamenal námestník českého ministra obrany, Jakub Landovský. Dôležité podľa neho je veľmi citlivo vnímať otázky pašovanie zbraní alebo radikalizácie v krajinách na balkánskej trase. Zdôraznil, že finálnym riešením stability Balkánu je dobrá ekonomická prosperita.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Taliansko #migračná kríza