Irán podľa inšpektorov stále plní dohodu o svojom jadrovom programe

Irán naďalej dodržiava svoje záväzky vyplývajúce z medzinárodnej dohody o jeho jadrovom programe. Vo svojej štvrťročnej správe to konštatovala Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), ktorá plnenie dokumentu z roku 2015 kontroluje. Dohoda je ohrozená tohtoročným oznámením Spojených štátov, že od nej odstupujú. Ostatní signatári zatiaľ dohodu plánujú dodržiavať.

30.08.2018 16:07
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump tento rok oznámil, že USA odstupujú od medzinárodnej jadrovej dohody.
debata (2)

Teherán stále plní základ tejto dohody a MAAE mala prístup „ku všetkým miestam a zariadeniam, ktoré si priala prezrieť,“ stojí v správe.

Ide o druhé vyjadrenie MAAE od mája, kedy americký prezident Donald Trump ohlásil, že USA od dohody odstupujú. V auguste potom Spojené štáty obnovili časť protiíránských sankcií a ich zvyšok chcú zaviesť tento rok na jeseň.

Irán neprekročil limity

Z čerstvej správy vyplýva, že Irán neprekročil stanovený limit zásob obohateného uránu a dodržiava rozsah procesu obohacovania uránu. Od vydania minulej správy Irán zo svojho územia odviezol 2,1 tony ťažkej vody.

Minulú správu MAAE vydala v máji a konštatovala v nej, že by Irán mohol zlepšiť spoluprácu s inšpektormi, čím by prispel k svojej dôveryhodnosti. V tomto zmysle vyznieva aj štvrtková dohoda.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #medzinárodná jadrová dohoda