Heraščenková: V Donbase je nezvestných 294 ľudí, tisíc mŕtvych neidentifikovali

V Donbase je nezvestných 294 ľudí a vyše 1000 mŕtvych sa zatiaľ nepodarilo identifikovať. Informovala o tom podpredsedníčka ukrajinského parlamentu Iryna Heraščenková, členka humanitárnej podskupiny trilaterálnej kontaktnej skupiny, ktorú tvoria zástupcovia Ruska, Ukrajiny a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

30.08.2018 16:59
Iryna Heraščenková Foto: ,
Podpredsedníčka ukrajinského parlamentu Iryna Heraščenková (hore).
debata (51)

V prípade nezvestných sa Heraščenková odvolala na údaje Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). „Používame zoznam rukojemníkov a nezvestných osôb, ktorý zostavila SBU,“ uviedla.

V prípade vyše tisícky neidentifikovaných obetí sa Heraščenková odvolala na údaje Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK).

„Ukrajinská strana, agentúry, ktoré hľadali nezvestné osoby, robia všetko, čo môžu, aby našli ľudí a identifikovali ich,“ povedala Heraščenková. Poznamenala, že v roku 2017 bolo nájdených 71 mŕtvych, z ktorých 18 bolo odovzdaných separatistom v Donbase. Vo februári 2018 boli dve mŕtvoly ruských občanov odovzdané Rusku.

Pracovníci MVČK však majú obmedzený prístup do oblastí pod kontrolou separatistov v Donbase a niekedy im nedovolili navštíviť tamojšie väznice, a to ani väznice v Rusku, kde sú zadržiavaní ukrajinskí občania, dodala Heraščenková a obvinila Rusko z toho, že blokuje pokrok pri identifikácii nezvestných.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Donbas #vojna na Ukrajine