Nemec po slovných útokoch na novinárov u saskej polície skončil

Zamestnanec saského krajského kriminálneho úradu (LKA), ktorý v polovici augusta na demonštrácii proti kancelárke Angele Merkelovej (CDU) v Drážďanoch slovne útočil na novinárov verejnoprávnej televízie ZDF, opúšťa rady polície. Informoval o tom vo štvrtok saský úrad.

30.08.2018 19:07
angela merkelová, nemecko, drážďany, protest Foto: ,
"Merkelová musí odísť" alebo "Ťahaj" skandovali minulý štvrtok protestujúci pri príchode kancelárky.
debata (35)

Proti Merkelovej v saskej metropole na akcii protiimigračného hnutia Pegida demonštrovalo okolo 300 ľudí. Časť z nich začala pokrikovať na redaktorov ZDF a niektorí sa dokonca pokúsili kameramanovi vytrhnúť kameru z ruky. Neďaleko stojaca polícia sa najprv k zásahu nemala a do akcie sa vložila až na výzvu demonštrujúcich – na prekvapenie redaktorov ale nie na ich ochranu. Novinárom naopak celkom tri štvrte hodiny neumožnila pracovať a opakovane kontrolovala ich preukazy.

Zásah, za ktorý sa polícia nakoniec ospravedlnila, i zamestnanec saskej polície v Nemecku vyvolali nevôľu médií i politikov. Napríklad bývalý šéf Zelených Cem Özdemir uviedol, že ľudia, ktorí sú zodpovední za ochranu ústavy, nemajú čo robiť v organizáciách, ktoré proti tejto ústave bojujú.

Vo Štvrtok saský krajinský kriminálny úrad uviedol, že sa na schôdzke so zamestnancom dohodol na tom, že bude do budúcnosti vykonávať „adekvátnu činnosť mimo saskú políciu“.

Udalosť z polovice augusta spolu s terajšími útokmi na prisťahovalcov v Chemnitzi prispeli k tomu, že saské úrady čelia od niektorých kritike kvôli údajnej náklonnosti voči radikálnej pravici. Štát to popiera.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #polícia #Sasko