V Chemnitzi panuje mimoriadne napätá situácia, na štadióne prebehlo stretnutie

O mimoriadne napätej situácii a prísnych bezpečnostných opatreniach v okolí miestneho štadióna v Chemnitzi v nemeckej spolkovej krajine Sasko informujú vo štvrtok večer regionálne i celoštátne médiá.

30.08.2018 19:50
Nemecko Chemnitz zhromaždenie Foto: ,
Demonštranti zapaľujú dymovnice počas demonštrácie krajnej pravice v nemeckom meste Chemnitz.
debata (415)

Práve na štadióne sa saský krajinský premiér Michael Kretschmer a viacerí členovia jeho krajinskej vlády, ministri i štátni tajomníci, stretli s občanmi, aby spoznali ich názory na situáciu v Sasku a na jeho existujúce problémy.

Občianske fórum sa začalo s miernym oneskorením minútou ticha za nedeľňajšiu obeť násilia v meste.

Prvé desiatky účastníkov tohto dialógu prišli na štadión už viac ako hodinu pred jeho začiatkom naplánovaným na 19.00 h.

Policajti aj z okolia

Pri vchode dochádzalo k slovným výmenám medzi niektorými občanmi a zástupcami médií označovaných nimi za „lživé“. Stredonemecký rozhlas (MDR) však informoval aj o menšom incidente, keď dve staršie ženy verbálne napadli inú ženu držiacu plagát s logom Proti nenávisti a štvaniu – Chemnitz bez nacistov.

Navyše sa pred štadiónom zhromaždili stovky, podľa odhadov až viac ako 1000 účastníkov ohlásenej demonštrácie pravicovopopu­listického hnutia Pro Chemnitz, na ktorej odzneli už prvé prejavy.

Miestnym mužom zákona pomáhajú v úsilí o zachovanie verejného poriadku ich kolegovia z Bavorska, Berlína, Durínska, Hesenska, Saska-Anhaltska, ako aj príslušníci Spolkovej polície, ktorí do Chemnitzu dorazili vo viacerých autobusoch vo štvrtok popoludní.

Podozriví cudzinci

V niekdajšom Karl-Marx-Stadte došlo k nepokojom už niekoľko hodín po tom, čo v centre mesta dobodali v nedeľu v skorých ranných hodinách 35-ročného Nemca. Na dvoch dôvodne podozrivých z tohto zločinu, 23-ročného Sýrčana a o rok mladšieho Iračana, vydali v pondelok zatykače a uvalili vyšetrovaciu väzbu. Obaja bez zjavného dôvodu mali napadnúť Nemca nožom. Zločinu predchádzal verbálny spor trojice, ktorého presný charakter objasní až vyšetrovanie. Napadnutý zomrel na následky bodných zranení po prevoze do nemocnice.

Udalosť viedla v meste k nenávistným prejavom extrémistov – predovšetkým z radov ultrapravice. Chemnitz sa tak po prvomájovom sprievode neonacistov ocitol po necelých štyroch mesiacoch opäť v pozornosti nielen nemeckej verejnosti, pretože jeho ulice zaplnili štvavé nálady proti migrantom šírené pravicovými radikálmi. Došlo i k fyzickým útokom na cudzincov, viacerí z nich podali na polícii trestné oznámenia.

V pondelok večer došlo v Chemnitzi počas demonštrácií ultrapravice a ľavice k zraneniu celkove 20 ľudí vrátane dvoch policajtov. Pred podujatiami a po nich však podľa Stredonemeckého rozhlasu (MDR) utrpel zranenia zatiaľ neznámy počet ďalších osôb.

415 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #migranti #Chemnitz