Trump chce zrušiť príspevky do OSN pre palestínskych utečencov

Administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa sa podľa informácií denníka The Washington Post rozhodla zrušiť všetko financovanie programu pomoci OSN palestínskym utečencom zo strany USA. Washington prehodnocuje svoju politiku zahraničnej pomoci a pripravuje vlastný izraelsko-palestínsky mierový plán, napísal denník.

31.08.2018 07:48
Sýria, utečenci Foto: ,
Zníženie rozpočtu UNRWA vyústi v zhoršenie už tak katastrofálnej humanitárnej situácie a v prudký nárast násilia, najmä v Pásme Gazy.
debata (13)

V oznámení, ktoré by administratíva mala vydať v priebehu niekoľkých týždňov, vyjadrí nesúhlas so spôsobom, akým úrad OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) vynakladá finančné prostriedky, a vyzve k zásadnému zníženiu počtu Palestínčanov uznaných za utečencov. Podľa zdrojov denníka z viac než piatich miliónov na necelú desatinu tohto počtu.

Experti na regionálnu zahraničnú politiku i bezpečnosť upozorňujú, že zníženie rozpočtu UNRWA vyústi v zhoršenie už tak katastrofálnej humanitárnej situácie, najmä v Pásme Gazy, a v prudký nárast násilia.

Okrem príspevkov úradu UNRWA Spojené štáty poskytujú priamu a bilaterálna pomoc Západnému brehu Jordánu a Pásma Gazy. Minulý týždeň ale ministerstvo zahraničia oznámilo, že viac ako 200 miliónov dolárov z už pridelených prostriedkov na tento rok bude „presmerovaných“ inam. Zníženie finančných prostriedkov spolu so zmenami v politike vrátane uznania Jeruzalema ako hlavného mesta Izraela, sú súčasťou zásadného posunu politiky USA na Blízkom východe.

UNRWA, najstarší a najrozsiahlejší program pomoci OSN na Blízkom východe, poskytuje zdravotnú starostlivosť, vzdelanie a sociálne služby približne piatim miliónom Palestínčanov v Pásme Gazy, na okupovanom Západnom brehu Jordánu, v Sýrii a v Jordánsku.

Stanovisko USA, ktoré tento rok znížili svoj príspevok zo 130 miliónov dolárov na polovicu, je podľa zdrojov denníka také, že ak OSN ich peniaze chce, musí zmeniť pravidlá úradu UNRWA aj spôsob jeho práce.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #utečenci #palestnína #Donald Trump #UNRWA