Austrálska katolícka cirkev odmieta hlásiť zneužívanie detí

Katolícka cirkev v Austrálii odmietla v piatok zákony, ktoré nútia kňazov, aby nahlasovali zneužívanie detí, keď sa o ňom dozvedia pri spovedi.

31.08.2018 11:05
debata (19)

Môže to viesť ku konfliktu medzi najrozšírenejším náboženstvom v krajine a vládou, uvádza agentúra Reuters.

Austrálska konferencia katolíckych biskupov (ACBC), najvyšší katolícky orgán v krajine, uviedla, že neakceptuje odporúčanie zo strany oficiálneho vyšetrovania sexuálneho zneužívania detí, podľa ktorého by mali kňazi na základe zákona hlásiť polícii, keď sa o zneužívaní dozvedia pri spovedi.

Katolícke skupiny oznámili, že akceptujú 98 percent odporúčaní z vyšetrovania, a prisľúbili transparentnosť, vyvodenie zodpovednosti a ukončenie praxe zatajovania zo strany cirkvi. Uviedli však, že nemôžu akceptovať odporúčanie vyzývajúce na porušenie spovedného tajomstva. Arcibiskup Mark Coleridge novinárom v Sydney povedal, že toto odporúčanie je „v rozpore s našou vierou a nepriateľské k náboženskej slobode“.

Desaťtisíce zneužitých detí

Jeden austrálsky štát a teritórium už zaviedli zákony, na základe ktorých páchajú kňazi zločin, ak nenahlásia zneužívanie zistené pri spovedi. Päť iných štátov a ďalšie federálne teritórium sa vyjadrili, že ešte svoju reakciu zvažujú.

Päťročné vyšetrovanie, ktoré sa ukončilo minulý rok, dospelo k záveru, že v rokoch 1960 až 2015 boli desaťtisíce detí sexuálne zneužívané v rôznych austrálskych inštitúciách vrátane škôl, cirkví a iných organizácií. Šesťdesiatdva percent z obetí, ktoré hlásili zneužívanie v náboženskej inštitúcii, bolo z inštitúcií spravovaných katolíckou cirkvou, dodáva agentúra DPA.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #katolícka cirkev #zneužívanie detí kňazmi