V stredu navštívi KĽDR vyslanec Soulu, bude rokovať o summite

Južná Kórea vyšle v stredu 5. septembra do Pchjongjangu svojho zvláštneho vyslanca, ktorý bude v KĽDR rokovať o ďalšom mezikorejském summite a odstránení jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Informoval o tom v piatok juhokórejský prezidentský palác. Schôdzka severokórejského vodcu Kim Čong-una a juhokórejského prezidenta Mun Če-ina by sa mala uskutočniť v priebehu septembra.

31.08.2018 11:23 , aktualizované: 13:51
Korea, kľdr, summit Foto:
Kim Čong-un a Mun Če-in na historickom summite.
debata

„Osobitný vyslanec bude diskutovať o nastolení mieru, pokroku v mezikorejských vzťahoch a denuklearizácii Kórejského polostrova,“ uviedol podľa agentúry Reuters hovorca juhokórejského prezidentského Modrého domu. Predmetom rokovania má byť aj načasovanie plánovaného summitu.

Na Kórejskom polostrove sa tento rok znížilo napätie, keď vodca KĽDR Kim Čong-un zastavil raketové a jadrové testy svojej krajiny a vydal sa na cestu diplomacie. Prvé stretnutie Kim Čong-una a Mun Če-ina sa uskutočnilo v apríli v mierovej dedine Pchanmundžom v demilitarizovanom pásme medzi oboma krajinami, obaja vodcovia sa potom zišli ešte na neohlásenom summite v máji.

Severná a Južná Kórea sa na summitoch dohodli, že sa budú spoločne usilovať o to, aby ešte tento rok mohla byť podpísaná mierová dohoda, ktorá by nahradila zmluvu o prímerí, ktorou skončila kórejská vojna v rokoch 1950–1953. Pchjongjang a Soul tiež sľúbili, že budú pracovať na úplnom odstránení jadrových zbraní z Kórejského polostrova. V poslednom čase sa ale množia kritiky ohľadom nedostatočného pokroku v realizácii dohôd.

Pompeovu cestu do KĽDR Trump odložil

Správa o juhokórejskom osobitnom vyslancovi prišla niekoľko dní po tom, čo bola na neurčito odložená cesta amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea do Pchjongjangu. Prezident Trump ju odvolal z dôvodu, že nenastal pokrok v procese denuklearizácie.

V médiách sa objavili správy, že Severná Kórea zrejme požaduje skoré odmeny za kroky v denuklearizácii, ktoré dosiaľ už urobila.

USA zasa údajne požadujú úplný zoznam jadrových zbraní Severnej Kórey, ako aj odvoz približne 60 percent zásob severokórejského arzenálu z krajiny.

Mun opakovane vyzval všetky strany na úprimnú snahu pri odstraňovaní jadrových zbraní z Kórejského polostrova.

Ak Mun absolvuje cestu do Pchjongjangu, bude jeho prvou v prezidentskom úrade, hoci 27. apríla nakrátko prekročil hranicu medzi Kóreami, keď mal stretnutie s Kimom v pohraničnej dedine Panmundžom v demilitarizo­vanej zóne.

Trump vyjadril ochotu stretnúť sa znova so severokórejským vodcom, ale v závislosti od toho, ako poctivo bude Kim plniť svoj záväzok denuklearizácie, daný na ich historickom summite 12. júna v Singapure, pripomenula juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-un #Južná Kórea #Mun Če-in