Nový Zéland umožní na rozdiel od Austrálie Manningovej vstup

Chelsea Manningová, ktorá ešte ako vojak Bradley Manning poskytla serveru WikiLeaks americké tajné armádne a diplomatické dokumenty a bola za to väznená, bude môcť pricestovať na Nový Zéland na sériu prednášok. Novozélandské úrady v piatok oznámili, že udelí Manningovej zvláštne víza. Oznámenie Wellingtonu prišlo deň potom, čo organizátori turné uviedli, že Manningová nebude vpustená do Austrálie.

31.08.2018 13:24
Chelsea Manning Foto: ,
Chelsea Manningová.
debata (5)

Bradley Manning sa priznal, že na prelome rokov 2009 a 2010 odovzdal serveru Wikileaks 470-tisíc bojových hlásení z irackej a afganskej vojny, 250-tisíc tajných depeší amerického ministerstva zahraničia, niekoľko videí z bojísk a ďalšie citlivé dokumenty, ktoré získal ako spravodajský analytik armády v Iraku.

V roku 2013 bol Manning odsúdený na 35 rokov väzenia. Vo väzení sa vydal na cestu k zmene pohlavia. Pred odchodom z úradu bývalý prezident Barack Obama skrátil Manningovej trest na pätinu a v máji 2017 bola prepustená.

Američanka nemá podľa novozélandských vízových pravidiel na vstup na Nový Zéland nárok, pretože bola v posledných desiatich rokoch usvedčená z trestného činu, za ktorý si odpykala viac než rok väzenia.

Manningovej udelili výnimku

Novozélandské imigračné úrady ale v piatok uviedli, že Manningovej bola udelená výnimka, a môže teda získať pracovné vízum na prednášky v Aucklande a Wellingtone plánované na budúci týždeň. Imigračné úrady pritom pripomenuli, že Manningová sa od svojho prepustenia nedopustila žiadneho trestného činu, a skonštatovali, že existuje len malé nebezpečenstvo, že by spáchala trestný čin počas pobytu na novozélandskom ú­zemí.

Turné mala Manningová začať v nedeľu v austrálskom Sydney. Organizácia Think Inc., ktorá akciu organizuje, ale v stredu večer oznámila, že austrálska vláda Manningovej napísala, že sa rozhodla jej žiadosť o vízum zamietnuť.

Austrálske ministerstvo vnútra uviedlo, že jednotlivé prípady týkajúce sa udeľovania víz nekomentuje. Upozornilo ale, že všetci cudzinci prichádzajúci do krajiny musia spĺňať povahové kritériá a osobám, ktoré nemajú čistý trestný register alebo môžu predstavovať nebezpečenstvo pre spoločnosť, môžu byť víza zamietnuté.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Bradley Manning #Chelsea Manningová