Líbya už nie je bezpečná pre utečencov, vyhlásili Lekári bez hraníc

Po vypuknutí najnovších bojov v Líbyi, ktoré si vyžiadali desiatky mŕtvych, už táto severoafrická krajina nie je bezpečným útočiskom pre utečencov. Vyhlásila to v piatok medzinárodná humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF).

31.08.2018 16:43
líbya, dym, výbuch, boj, tripolis Foto: ,
Stúpajúci dym po stretoch medzi znepriatelenými tábormi v Tripolise.
debata (32)

Podľa agentúry DPA poukázala na to, že boje medzi znepriatelenými ozbrojenými skupinami sa odohrávajú aj v obytných štvrtiach hlavného mesta Tripolis, kde sú umiestnené internačné tábory pre 8000 utečencov. V jednom z týchto táborov zostali niektorí migranti zatvorení viac než dva dni bez jedla a vody.

Európske krajiny musia podľa MSF urobiť viac pre to, aby mali utečenci možnosť Líbyu opustiť. „Títo ľudia potrebujú mimoriadnu ochranu a teraz sa ocitli v ďalšom konflikte, pred ktorým nedokážu uniknúť,“ upozornila organizácia.

Väčšina obetí sú civilisti

Líbyjské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že výsledkom bojov medzi súperiacimi milíciami v Tripolise bolo tento týždeň 30 mŕtvych a takmer 100 zranených. Väčšinu obetí tvoria civilisti. Vyše 300 migrantov zadržiavaných v jednej z bojových zón sa podarilo s pomocou OSN presunúť do iného tábora, informoval v Ženeve hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Líbya sa zmieta v chaose od povstania v roku 2011, ktoré zosadilo režim dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího. V súčasnosti má táto krajina dve vlády, pričom každú z nich podporuje iné zoskupenie milícií, ktoré majú v rukách skutočnú moc. V posledných rokoch je Líbya taktiež východiskovým bodom, odkiaľ sa ilegálni migranti vydávajú na plavby do Európy cez Stredozemné more.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #utečenci #Lekári bez hraníc (MSF)