Palestínčania sa stretli s izraelskou políciou na Západnom brehu

Na okupovanom Západnom brehu Jordánu sa v piatok stovky palestínskych demonštrantov stretli s izraelskou políciou. Incident si vyžiadal asi desať zranených Palestínčanov. Izraelská polícia na rozohnanie protestu použila slzný plyn a na demonštrantov strieľala gumovými projektilmi. Informovala o tom agentúra Reuters.

31.08.2018 17:20
palestína, izrael, dym, demonštrácia, protest Foto: ,
Izraelská polícia na rozohnanie protestu použila slzný plyn a na demonštrantov strieľala gumovými projektilmi.
debata (4)

Incident sa stal v dedine Rás Karar. Podľa svedkov citovaných agentúrou Reuters na mieste stovky Palestínčanov demonštrovali proti výstavbe židovských osád na palestínskom území a s tým spojenej konfiškácii pozemkov zo strany Izraela. Izraelská polícia sa k incidentu doteraz nevyjadrila.

Západný breh Jordánu a východnú časť Jeruzalema obsadil Izrael počas vojny v roku 1967. Tieto územia majú spolu s Pásmom Gazy tvoriť budúci palestínsky štát, o ktorého vznik sa Palestínčania dlhodobo usilujú. Oblasť je podľa Reuters v súčasnosti domovom asi 600-tisíc izraelských Židov a viac než 2,6 milióna Palestínčanov.

Izraelské osady označujú ako nelegálne

Osady na okupovanom území Palestínčania označujú za nelegálne a úplne v rozpore s možnosťou vytvoriť po boku Izraela palestínsky štát. Rovnaké stanovisko zaberá aj značná časť medzinárodného spoločenstva. Izrael tvrdí, že osídľuje historické územia, kde Židia vždy žili.

V Pásme Gazy, ktoré od roku 2007 ovláda radikálne hnutie Hamas, v piatok panoval podľa Reuters relatívny pokoj, a to napriek tomu, že Palestínčania od konca marca v Gaze pri hranici s Izraelom protestujú za právo vrátiť sa na územie, ktorá bolo kedysi domovom ich predkov . Počas týchto protestov od marca izraelskí vojaci usmrtili bezmála 170 Palestínčanov.

Izrael sa z Gazy stiahol v roku 2005. Posledné kolo izraelsko palestínskych mierových rozhovorov zlyhalo v roku 2014.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína