S McCainom sa príde rozlúčiť aj Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko absolvuje v dňoch 31. augusta a 1. septembra súkromnú návštevu Spojených štátov, kde sa zúčastní na poslednej rozlúčke s nedávno zosnulým republikánskym senátorom Johnom McCainom. Uvádza sa to na internetovej stránke prezidenta Ukrajiny.

31.08.2018 17:55
john mccain, rakva, usa, pohreb, zástava, vlajka Foto: ,
Kongresové a výkonné vedenie s rodinou senátora McCaina pri jeho rakve.
debata (48)

„V mene ukrajinského ľudu a v mene mojom mám v úmysle vzdať hold vynikajúcej osobnosti, veľkému priateľovi Ukrajiny. Nepremožiteľnosť jeho ducha motivuje. Jeho zmysel pre historický moment je pôsobivý. Jeho vízia budúcnosti inšpiruje,“ uviedol Porošenko pred odletom do Washingtonu.

Taktiež povedal, že senátor McCain zostane v pamäti Ukrajincov ako „blízky priateľ, ktorý bránil demokraciu na kyjevskom Majdane, ako verný brat v zbrani, ktorý zdieľal novoročnú večeru s ukrajinskými vojakmi na frontovej línii“.

S prejavom výstúpia Obama a Bush

V sobotu sa v Katedrále svätých Petra a Pavla vo Washingtone uskutoční súkromná rozlúčka s McCainom. Pochovajú ho v nedeľu na cintoríne Námornej akadémie Spojených štátov (USNA) v marylandskom Annapolise. S pohrebnou rečou majú vystúpiť dvaja bývalí prezidenti USA – Barack Obama a George W. Bush.

McCain, ktorý zastupoval štát Arizona v americkom Senáte od roku 1987, zomrel v sobotu vo veku 81 rokov na následky rakoviny mozgu.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #John McCain #Petro Porošenko