Líder proruských separatistov Zacharčenko zahynul pri atentáte. Ohavná vražda, reaguje Putin

Najvyšší predstaviteľ Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Zacharčenko zahynul v piatok pri výbuchu v meste Doneck. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na zdroj v miestnych bezpečnostných orgánoch.

31.08.2018 18:10 , aktualizované: 21:00
Ukrajina, povstalci Foto: ,
Samozvaný donecký premiér Alexandr Zacharčenko (v strede).
debata (1573)

Správy ruských médií oficiálne potvrdilo aj povstalecké vedenie, podľa ktorého Zacharčenko zahynul v dôsledku „teroristické­ho činu“.

„K výbuchu došlo v reštaurácii Separ v čase, keď sa tam nachádzal šéf Doneckej ľudovej republiky. Utrpel smrteľné zranenia,“ povedal agentúre TASS nemenovaný zdroj z bezpečnostných štruktúr separatistov.

Podozrivých z atentátu sa podľa zdroja agentúry Interfax podarilo zadržať, sú to vraj „ukrajinskí diverzanti a s nimi spojené osoby“. Reštaurácia Separ sa pôvodne volala Separatist. Nachádza sa v centre Donecka, neďaleko Zacharčenkovej rezidencie.

Ďalší z vodcov

Konflikt na Donbase na východe Ukrajiny vypukol v apríli 2014, krátko po ruskej anexii Krymu, ktorá nasledovala po zvrhnutí režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyča v Kyjeve. Boje si odvtedy vyžiadali viac ako 10-tisíc mŕtvych.

Pri atentátoch zahynulo niekoľko povstaleckých vodcov, Zacharčenko bol z nich najvyššie postavený. Separatisti z atentátov obviňujú ukrajinských záškodníkov, Kyjev ich pripisuje vybavovaniu účtov medzi povstalcami a boji o moc a o ruské peniaze.

Zacharčenko, pochádzajúci z miestnej baníckej rodiny, sa do čela doneckých separatistov postavil začiatkom augusta 2014, kedy vo vedení povstaleckej vlády nahradil Rusa Alexandra Borodaja. Do povedomia sa zapísal okrem iného antisemitskými výrokmi na tlačovej konferencii, kedy vyhlasoval, že Ukrajine vládnu Židia.

Kondolencie od Putina

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť rodine Alexandra Zacharčenka. Informoval o tom na svojej webovej stránke Kremeľ.

„Zacharčenko bol skutočným ľudovým vodcom, statočným a odvážnym človekom a donbaským vlastencom. V časoch, ktoré boli pre jeho vlasť ťažké, sa postavil na jej obranu a vzal na seba nesmiernu osobnú zodpovednosť,“ uvádza sa vo vyhlásení ruského prezidenta, ktorý Zacharčenkovu smrť označil za „ohavnú vraždu“.

„Tí, ktorí si zvolili teror, násilie a zastrašovanie, stoja v ceste mierového usporiadania pomerov na východe Ukrajiny,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení Kremľa, podľa ktorého sa ľudia zodpovední za Zacharčenkovu smrť vydali na nebezpečnú cestu „destabilizácie situácie a dúfajú, že dostanú donbaský ľud na kolená“.

Kremeľ: Za vraždou môže byť Kyjev

Existujú dôvody domnievať sa, že za piatkovou vraždou najvyššieho predstaviteľa Doneckej ľudovej republiky Alexandra Zacharčenka je režim v Kyjeve. Pre agentúru TASS to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

„Zacharčenko bol zabitý pri teroristickom útoku v Donecku. Existujú dôvody domnievať sa, že za jeho zavraždením je režim v Kyjeve, ktorý už použil podobné prostriedky na odstránenie nežiaducich ľudí, majúcich nesúhlasné názory,“ uviedla Zacharovová.

„Namiesto dodržiavania minských dohôd a hľadania spôsobov riešenia vnútorného konfliktu, vojnoví štváči v Kyjeve vykonávajú teroristický scenár, ktorý zhoršuje komplexnú situáciu v regióne,“ dodala Zacharovová.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Zacharčenko #Donecká republika