Bude brexit bez dohody?

Nikto nečakal, že to bude jednoduché. Azda okrem najradikálnejších podporovateľov vystúpenia Británie z Európskej únie, ktorí sa nikdy reálne nezaoberali dôsledkami tohto kroku. Referendum o brexite sa konalo v júni 2016. Británia má byť mimo EÚ od konca marca 2019. No dohoda medzi Londýnom a úniou stále nie je na svete.

31.08.2018 18:26
dominic raab, michel barnier Foto: ,
Britský minister pre brexit Dominic Raab (vľavo) a vyjednávač EÚ Michel Barnier.
debata (3)

Minulý týždeň sa konalo ďalšie kolo rokovaní vyjednávača EÚ Michela Barniera a zástupcu britskej vlády Dominica Raaba. Veľký posun však neprinieslo. Stále na stole zostáva problém hranice Írska a Severného Írska, kde by nemali byť kontroly vzhľadom na mierovú dohodu z roku 1998. Ak však Británia nebude súčasťou jednotného trhu a colnej únie, je veľmi ťažké to naplniť.

Barnier po rokovaniach uviedol, že vyjednávanie o podobe budúcich vzťahov viac pokročilo v zahraničnej a bezpečnostnej oblasti, nie však, čo sa týka ekonomiky. Najnovšie v stredu v súvislosti s brexitom poznamenal, že EÚ je pripravená ponúknuť Britom bezprecedentne úzky vzťah, ale nedovolí nič, čo by oslabilo jednotný trh únie.

Záverečná fáza

"Dostávame sa do záverečnej fázy,“ povedal Barnier s tým, že vzhľadom na potrebu parlamentnej ratifikácie dohody musia byť veci vyriešené do začiatku novembra. Pôvodne sa predpokladalo, že sa brexitom budú zaoberať lídri EÚ už na summite v októbri, ale zdá sa, že budú musieť počkať. Barnier pripomenul, že rokovaciu stratégiu únie neovplyvnia výčitky, ktoré zaznievajú z niektorých britských kruhov, že ona bude vinná, ak sa brexit skončí bez dohody.

"Musíme zvýšiť intenzitu rokovaní, keďže vstupujeme do finálnej časti a dohodli sme sa, že sa budeme stretávať pravidelne, aby sme vyriešili zásadné otázky,“ vyhlásil zase Raab.

Minister pre brexit cez víkend varoval EÚ, že po odchode Británie z únie sa skončí voľný pohyb pre jej občanov. Zároveň v rozhovore pre nedeľník Sunday Times odmietol predpoveď ministra financií Philipa Hammonda, že v prípade nedohody o brexite by sa mohol hrubý domáci produkt Británie znížiť až o 10 percent.

"Slabý pokrok v rokovaniach a nejasnosť pozícií vlády najviac vyplývajú z rozdielnych názorov v kabinete a vo vládnucej Konzervatívnej strane. Konfliktné pozície k brexitu opozičných labouristov to ešte viac komplikujú,“ reagoval pre Pravdu Anthony Salamone zo Škótskeho centra pre európske vzťahy.

Britská vláda minulý týždeň predstavila scenár, ktorý by mohol nastať, keby krajina skončila svoje členstvo bez dohody. Raab tvrdí, že na zabezpečenie distribúcie potravín a liekov nebude potrebné nasadiť armádu. Dá sa však očakávať zvyšovanie cien. Môže sa tiež stať, že Briti nebudú mať prístup k účtom, ktoré majú v krajinách EÚ. To isté hrozí Európanom, keď si uložili peniaze v Británii.

Veľká neistota?

"Obe strany si pripravujú dokumenty na zvládnutie situácie po prípadnej nedohode. Je potrebné sa nimi zaoberať teraz, nie na poslednú chvíľu. Ale svedčí to aj o tom, že keby vládlo jednoznačné presvedčenie, že sa dohoda nájde, tak by to ani nebolo potrebné robiť,“ uviedol pre Pravdu politológ Simon Usherwood z Surreyskej univerzity. Podľa neho však nedohoda určite nie je preferovaný výsledok a spôsobila by veľkú neistotu.

Podobne to vidí aj odborníčka na politiku a ekonomiku EÚ Filipa Figueiraová z University College v Londýne. "Bolo treba brať do úvahy, že to budú zložité rokovania, ktoré nepôjdu hladko. Brexit bez dohody by však bol veľmi škodlivý pre britskú ekonomiku a nie je ani v záujme EÚ. Stále očakávam, že zhoda sa nájde,“ myslí si expertka. "Je však veľmi pravdepodobné, že to bude na poslednú chvíľu. Očakávalo sa, že to bude do summitu EÚ do októbra, čo sa už asi nepodarí. Barnier však varoval, že proces sa príliš nemôže naťahovať do novembra. Situácia s rokovaniami o brexite sa už často neočakávane vyvinula. A konzervatívna vláda je prekvapujúco neefektívna pri rokovaniach. Preto sa nedohoda nedá úplne vylúčiť. Nepokladám ju však za pravdepodobnú,“ myslí si Figueiraová.

"Je dôležité si pripomenúť, že dohoda o vystúpení krajiny a vyriešenie budúcich vzťahov medzi Britániou a úniou sú dve oddelené veci. Londýn ich chcel viac spojiť, ale európska dvadsaťsedmička bola pomerne úspešná v tom, že rokovania viedla podľa vlastných predstáv o postupnosti krokov. Keď sa však podarí nájsť cestu vpred v téme írskej hranice, je stále pravdepodobné, že sa všetko podarí vyriešiť. Teda úplnú dohodu o vystúpení a prechodnom období plus politickú deklaráciu o budúcich vzťahoch,“ predpovedá Salamone.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Philip Hammond #Brexit #Michel Barnier #Dominic Raab