Pri protestoch na hraniciach Gazy a Izraela sa zranilo 180 Palestínčanov

Najmenej 180 Palestínčanov utrpelo zranenia pri potýčkach s izraelskými bezpečnostnými silami, ku ktorým došlo v piatok na hraniciach Izraela a pásma Gazy. Informovala o tom agentúra Reuters.

31.08.2018 22:28
islamisti, teroristi, gaza, zbrane, džihád Foto: ,
Palestínski džihádisti v Pásme Gazy.
debata (15)

Podľa palestínskej zdravotnej záchrannej služby je medzi poškodenými, z ktorých tretina utrpela strelné zranenia, aj zdravotná sestra a malý chlapec.

Pri pohraničnom plote oddeľujúcom Izrael od pásma Gazy sa v piatok v rámci každotýždenných protestov zhromaždili tisíce Palestínčanov požadujúcich vrátenie území, o ktoré prišli v roku 1948 v dôsledku vzniku Izraela.

K násilnostiam došlo aj v Predjordánsku neďaleko mesta Ramalláh, kde stovky Palestínčanov protestovali proti výstavbe židovských osád, pričom na príslušníkov izraelských bezpečnostných síl útočili kameňmi. Tí proti nim použili slzotvorný plyn a gumové projektily. Desiatky Palestínčanov pritom utrpeli zranenia.

Izrael ani jeden zo zásahov svojich bezpečnostných síl proti Palestínčanom v Gaze a Predjordánsku nekomentoval.

Od 30. marca, keď sa pohraničné protesty začali, zastrelili izraelskí vojaci na hranici s pásmom Gazy už vyše 170 prevažne neozbrojených Palestínčanov. V dôsledku palestínskej paľby prišli o život dvaja izraelskí vojaci.

Protesty sa konajú pod vedením palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy. Motívom je okrem iného snaha upriamiť pozornosť na izraelsko-egyptskú blokádu uvalenú na toto územie po tom, ako tam v roku 2007 začal vládnuť Hamas.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy