Kremeľ považuje zabitie Zacharčenka za provokáciu

Zabitie hlavného vodcu proruských separatistov na východe Ukrajiny Alexandra Zacharčenka je podľa Kremľa "provokácia" ohrozujúca urovnanie konfliktu. Zacharčenka zabila v piatok bomba nastražená v jeho obľúbenej reštaurácii v centre mesta Doneck.

01.09.2018 12:45
debata (202)

„Nepochybne je to provokácia,“ vyhlásil dnes hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. „Zacharčenkova smrť bezpochyby zvýši napätie v regióne, čo samo o sebe neprispeje k vytvoreniu podmienok aspoň pre vyhliadku, že sa začnú plniť minské mierové dohody,“ povedal.

„Nepochybne je to provokácia, ktorá má úplne negatívne následky na celkové ovzdušie v regióne a samozrejme neprospeje k urovnaniu konfliktu,“ dodal. „Ešte je nutné definitívne objasniť, kto za touto provokáciou stojí,“ zdôraznil Peskov podľa agentúry TASS.

Moskva a Doneck sú presvedčené, že stopy atentátu vedú do Kyjeva, niekoľko „ukrajinských diverzantov“ sa podľa nich po útoku podarilo zadržať. Kyjev naopak pripisuje Zacharčenkovu smrť vybavovaniu účtov medzi separatistami.

Konflikt v Donbase na východe Ukrajiny si od svojho prepuknutia v apríli 2014 vyžiadal viac ako 10 000 obetí na životoch. Kyjev a Západ obviňujú Rusko z vojenskej podpory separatistov, Moskva to popiera.

202 debata chyba
Viac na túto tému: #Kremeľ #Donecko #Dmitrij Peskov #Alexander Zacharčenko