Vo Washingtone sa lúčia so senátorom McCainom

V Národnej katedrále vo Washingtone sa rozlúčili so zosnulým republikánskym senátorom Johnom McCainom, ktorý 25. augusta vo veku 81 rokov podľahol rakovine mozgu.

01.09.2018 17:20 , aktualizované: 22:00
McCain, posledná rozlúčka Foto: ,
Z ľava v prvom rade, bývalá prvá dáma Laura Bushová, bývalý prezident Bill Clinton, bývalá štátna tajomníčka Hillary Clintonová, bývalý viceprezident Dick Cheney a jeho manželka Lynne a bývalý viceprezident Al Gore na poslednej rozlúčke so senátorom Johnom McCainom.
debata (38)

Medzi smútočnými hosťami boli okrem iných i bývalí prezidenti Barack Obama a George W. Bush, ktorí predniesli aj príhovory. Súčasná hlava štátu Donald Trump sa na rozlúčke nezúčastnil. Senátorova rodina sa jasne vyjadrila, že nie je vítaný.

Spomedzi členov jeho administratívy prišli napríklad prezidentova dcéra Ivanka, zať Jared Kushner, národný bezpečnostný poradca John Bolton, minister obrany James Mattis alebo personálny šéf Bieleho domu John Kelly.

McCainovo telo previezli najprv vo štvrtok z jeho domu do kostola vo Phoenixe na spomienku, ktorú viedol bývalý viceprezident Joe Biden. Následne ho premiestnili do washingtonského Kapitolu, kde mu mohla vzdať poctu široká verejnosť. Cestou do katedrály sa dnes smútočný sprievod zastavil pri pamätníku veteránom vojny vo Vietname, kde McCainova vdova Cindy položila veniec.

John McCain bol šesťnásobným senátorom, pričom v americkom Senáte pôsobil 30 rokov. Bol veteránom vojny vo Vietname, kde v roku 1967 zostrelili jeho lietadlo. Ďalších viac ako päť rokov strávil v zajatí, kde čelil aj mučeniu. Kandidoval tiež za prezidenta USA. Pochovajú ho v nedeľu počas súkromného obradu na Námornej akadémii v Annapolise v štáte Maryland.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Washington #John McCain