So Zacharčenkom sa prišli rozlúčiť tisícky ľudí

Na východe Ukrajiny sa v nedeľu zišli desiatky tisíc ľudí, aby vzdali úctu zavraždenému vodcovi proruských separatistov v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR). Alexander Zacharčenko zahynul v piatok pri výbuchu v kaviarni v Donecku. Spolu so 42-ročným lídrom prišiel o život aj jeho bodyguard a ďalších dvanásť ľudí utrpelo zranenia.

02.09.2018 16:19
Zacharčenko rozlúčka Ukrajina Foto: ,
Vodca proruských separatistov Alexander Zacharčenko prišiel o život pri výbuchu v kaviarni.
debata (534)

Ruské ministerstvo zahraničných vecí bezprostredne po útoku vyhlásilo, že za ním stála ukrajinská vláda. Tá však účasť na ňom odmieta. Podľa viacerých médií je ďalším možným vysvetlením boj medzi jednotlivými frakciami separatistov. Britská BBC v tejto súvislosti pripomenula, že Zacharčenko napriek počiatočnej podpore už dávnejšie nebol obľúbencom Moskvy.

Proruskí povstalci sa zmocnili rozsiahlych území na východe Ukrajiny vrátane Donecka v apríli 2014. V bojoch boli podľa očitých pozorovateľov výrazne podporovaní ruskou armádou, čo však Kremeľ nikdy otvorene nepriznal. V konflikte medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou zahynulo viac ako 10 000 ľudí. Po podpise mierovej dohody v Minsku v roku 2015 najťažšie boje ustali, hoci príležitostne naďalej dochádza útokom z oboch strán.

534 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Alexander Zacharčenko