Reporéri agentúry Reuters v Mjanmarsku dostali po 7 rokov

Dvoch reportérov agentúry Reuters v Mjanmarsku odsúdili na sedem rokov väzenia za neoprávnené držanie tajných štátnych dokumentov. Obaja muži trvajú na svojej nevine a tvrdia, že im dokumenty podstrčila polícia. Proti rozsudku sa už vyslovili veľvyslanci USA a Británie aj šéfredaktor Reuters, podľa ktorých ide o krok späť pre demokraciu v krajine. Európska únia vyzvala na okamžité a bezpodmienečné prepustenie novinárov.

03.09.2018 06:55 , aktualizované: 12:25
debata (23)
Novinár Reuters Wa Lone odchádza zo súdu po... Foto: Reuters, MYAT THU KYAW
mjanmarsko, novinár, polícia, zadržaný, Wa Lone Novinár Reuters Wa Lone odchádza zo súdu po vypočutí si verdiktu.

28-ročný Ťjo Sou U a 32-ročný Wa Lone boli zadržaní vlani 12. decembra na predmestí Rangúnu potom, čo sa zišli s dvoma policajtmi, ktorí pôsobili v mjanmarskom Arakanskom štáte, kde bezpečnostné zložky čelia obvineniam z porušovania ľudských práv pri ťažení proti moslimskej menšine Rohingov. Pred násilnosťami ich utieklo od vlaňajšieho augusta z Mjanmarska do susedného Bangladéša viac ako 700 000.

Reportérov obvinili zo získania dôverných dokumentov, za čo im hrozilo až 14 rokov väzenia. Novinári však pred súdom uviedli, že listiny im tesne pred zatknutím podstrčili dvaja policajti. Túto výpoveď prekvapivo potvrdil jeden zo svedkov. Policajt Mou Yan Nain, ktorý sa s novinármi 12. decembra zišiel, pred súdom v apríli povedal, že šéf mjanmarskej polície povedal svojim podriadeným, aby na novinárov nastražili pascu, podstrčili im kompromitujúce dokumenty a umožnili tak ich zatknutie.

Vykonštruovaný prípad

„Dnešok je smutným dňom pre Mjanmarsko, pre spravodajcov Reuters … a pre médiá všade na svete,“ uviedol vo vyhlásení šéfredaktor Reuters Stephen Adler. "Títo dvaja obdivuhodní reportéri už strávili takmer deväť mesiacov vo väzení v dôsledku falošných obvinení, ktorých cieľom je umlčať ich a zastrašiť médiá … Bez akýkoľvek dôkazov o vine a napriek presvedčivým dôkazom o tom, že na falošnom obvinení sa podieľala polícia, ich verdikt odsudzuje na ďalšie odňatie slobody a schvaľuje nesprávne konanie bezpečnostných zložiek, "pokračoval Adler.

„Je to (verdikt súdu) veľký krok späť, pokiaľ ide o prechod Mjanmarska k demokracii, stavia sa proti spravodlivosti a slobode slova a mjanmarská vláda ho musí urýchlene napraviť,“ zdôraznil šéfredaktor Reuters. Uviedol, že sa nemieni prizerať nespravodlivosti páchanej na dvoch novinároch a zváži, či v nadchádzajúcich dňoch nepožiada o pomoc medzinárodné spoločenstvo.

Genocída na Rohingoch

Odsúdenie novinárov prichádza v čase, keď mjanmarská vláda nositeľky Nobelovej ceny za mier Do Aun Schan Su Ťij čelí rastúcej kritike ohľadom útlaku Rohingov. Prevažne budhistická krajina Rohingov neuznáva ako etnikum. Považuje ich za nelegálnych prisťahovalcov z Bangladéša, dlhodobo ich prenasleduje a upiera im občianstvo a základné ľudské práva. Násilnosti v Arakanskom štáte začali potom, čo skupiny Rohingov vlani v auguste zaútočili na policajné stanice. Armáda následne začala v oblasti operáciu, počas ktorej podľa svedkov vojaci zabíjali civilistov a vypaľovali celé rohingské dediny.

Vyšetrovatelia OSN tento týždeň uviedli, že by vrchný veliteľ mjanmarskej armády a ďalších päť generálov mali byť stíhaní za „genocídu“ spáchanú na rohingskom etniku. Armáda tvrdí, že väčšina zabitých Rohingov boli teroristi.

Armáda priznala jediný prípad

Odsúdení novinárov agentúry Reuters zdokumentovali prípad masakru v dedine Indin. Podarilo sa im získať fotografiu desiatich spútaných mužov, ktorí pred svojou smrťou kľačia na kolenách. Ďalšie fotografie zachytávajú ich telá zaliate krvou v jame; jedno z nich je bez hlavy. Dvoch z nich ubili budhistickí dedinčania a osem zastrelili ozbrojené zložky, povedali reportérom dvaja dedinčania, ktorí hromadný hrob hĺbili. Sedem mjanmarských vojakov následne odsúdili na šesť až desať rokov väzenia. Ide o jediný prípad, kedy mjanmarská armáda priznala, že vojaci Rohingov zavraždili.

Kritika rozsudku

Znepokojenie nad rozsudkom vyjadrili veľvyslanci USA aj Británie v Mjanmarsku. „Je to veľmi znepokojujúce pre každého, kto tu bojoval za slobodné médiá. Myslím, že je nutné si položiť otázku, či tento proces zvýši alebo zníži dôveru obyvateľov Mjanmarska v justíciu,“ uviedol americký veľvyslanec Scot Marciel.

„Hovorím tu za britskú vládu a členské štáty EÚ, sme veľmi sklamaní týmto verdiktom … Sloboda slova a spravodlivosť sú pre demokraciu zásadné a tento prípad na to vrhol dlhý tieň,“ konštatoval britský veľvyslanec Dan Chugg.

Európska únia vo vyhlásení uviedla, že „väzenské tresty Ťjo Sou Ua a Wa Lonea by mali byť preskúmané a obaja novinári by mali byť okamžite a bezpodmienečne prepustení“.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #novinári #Mjanmarsko #Rohingovia